- Bankraneren så rett på meg

Raner forsvant i bil fra Spareskillingsbanken i Kristiansand. Kunde Tore Birketvedt (54) ble værende ved bankvinduet for å hjelpe politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Spareskillingsbanken i Kristiansand sentrum ble ranet av en bevæpnet mann rundt klokka 15 fredag.

Admininstrerende banksjef Sigmund Andersen opplyser til Dagbladet.no at det ble løsnet skudd i lokalet. Ingen personer skal være fysisk skadet.

- Vi tar oss av de ansatte og de kunder som var inne i lokalet, sier Andersen.

Han forteller at ranet skjedde en halv time før stengetid.

- Startpistol

Kunde Tore Birketvedt var på vei ut av banken da ranet skjedde.

- Jeg hadde akkurat satt inn penger fra dagens omsetning, og var på vei ut døra da en ung mann kom inn. Han skjøt et skudd i været, og ropte noe, sier Birketvedt til Dagbladet.no.

Akkurat hva han sa husker ikke Birketvedt, men mener at mannen hadde kristiansandsdialekt.

Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX Vis mer

Birketvedt bestemte seg for å vente utenfor glassdøra, for å få et ordentlig signalement av mannen før han varslet politiet.

- Det merket han. Han kikket på meg, og da tenkte jeg at jeg bare måtte løpe til politiet.

Etter det Dagbladet.no forstår til skal raneren så ha forsunnet i en bil i retning Lund. Birketvedt er våpenhandler, og mener våpenet raneren brukte var en startpistol.

- Jeg tror det var en startpistol av typen Walter p 22 s, sier han.

Banken ligger nærmest rett over gata fra politihuset i Kristiansand sentrum, og den første politipatruljen skal ha vært svært raskt på stedet.

- Fluktbilen funnet

- Det vi vet foreløpig er at det er en mannsperson som har utført ranet alene. Etter ranet løp han ned til Dronningensgate der han satt seg inn i en bil, en grå-aktig Suzuki Vittara, og tok en usving ned mot Kuholmen, sier etterforskningsleder Leif Vagle til Fædrelandsvennen.

Han forteller at bilen ble funnet på Kuholmen, som ligger rundt 1,5 km i luftlinje fra banken. Her slutter alle spor.

- Bankraneren så rett på meg

Politiet er nå i området og viser blant annet interesse for fritidsbåtene, men vil ikke bekrefte dette overfor Dagbladet.no.

De har ifølge Fædrelandsvennen bevæpnet seg i jakten på raneren. Samtlige politibetjenter har skuddsikre vester og maskinpistoler.

Raneren skal ha vært omlag 180 centimeter høy og snakket sørlandsdialekt. Han kom inn i banken iført en lys hettegenser, med ei finlandshette over hodet og skal ha båret på en bag.

Så avfyrte han altså et skudd i taket.

Det er foreløpig ukjent hvor mye penger ransmannen eventuelt fikk med seg fra Spareskillingsbanken, som ligger i Tollbodgata i Kvadraturen.

KAN HA FLYKTET I BÅT: Politiet har jaktet raneren ved havna i Kristiansand.
BEVÆPNET POLITI: Raneren er fortsatt på frifot.
<B>MIDT I SENTRUM:</B> Spareskillingsbanken ligger like ved politistasjonen i Kristiansand.
<B>UREDD:</B> Bankkunde og våpenhandler Tore Birketvedt ble værende ved banken for å kunne gi et godt signalement til politiet.