DYRT Å STUDERE: I dag er studielånsrenta betydelig høyere enn bankenes renter - men likevel råder ekspertene deg til å beholde studielånet.
DYRT Å STUDERE: I dag er studielånsrenta betydelig høyere enn bankenes renter - men likevel råder ekspertene deg til å beholde studielånet.Vis mer

Bankrente: 4,10 prosent Lånekassen: 6,8 prosent

- Men ikke flytt lånet likevel, advarer ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går sloss norske banker om å være først ute - etter Norges Bank - med å senke renta. Flere banker senket sine utlånsrenter med 0, 5 prosentpoeng, og de beste rentene nå er helt nede i 4,10 prosentpoeng.

Men Lånekassens renter er per i dag 6,8 prosent.

- Akkurat nå er renta hos oss høy. Dette kommer av at vi fastsetter renta etter en observasjonsperiode på tre måneder, og dermed ligger vi alltid på etterskudd. Dette er bestemt av departementet for at vi skal være litt mer forutsigbare, forklarer informasjonsrådgiver Wenche Merli i Lånekassen.

- Vil gå ned
Fra 1. april setter Lånekassen ned renta til 5,9 prosent. Denne renta er basert på renteutviklingen i oktober, november og desember. 1. april fastsettes neste rente, som trår i kraft fra 1. juli.

Dagens rente på 6,8 prosent er basert på rentene i juli, august og september, og har dermed ikke fått med seg kuttene fra Norges Bank.

- Da vil nok vår rente gå ned, sier Merli.

Hun understreker at dette etterslepet kommer kundene til gode i perioder med renteøkning - som det har vært mange av.

- Vi er alltid forsinket også når rentene går opp, så på sikt er det ingen som taper på dette. I løpet av en nedbetalingstid på 20 år, vil de fleste oppleve at renta går opp og ned, sier Merli.

Rekordhøy
Ikke siden tredje kvartal 2003 har studielånsrentene vært så høye som nå. For bare fire år siden var den rekordlav - helt nede på 2,8 prosent.

I 1998 ble det bestemt at også Lånekassens renter skulle vært markedsstyrt. Tidligere ble det til enhver tid fastsatt av regjeringen. Og den har vært høyere enn nå. Fra 1983 til 1990 var den oppe i 11,5 prosent.

I dag skal Lånekassens renter følge Norges Bank, men med et påslag på 1 prosentpoeng. Dette skal dekke administrasjonsutgifter og garantere mot tap.

Vil fjerne påslaget
- I praksis blir det slik at de som er flinke å betale for seg også betaler for de som ikke gjør opp for seg. Vi mener derfor man må fjerne rentepåslaget, sier leder i Norsk studentunion, Ingvild Reymert til Dagbladet.no.

Hun er også redd mange ferske studenter vil skremmes av en høy studielånsrente.
- Jeg tror også vi bør diskutere hvor høyt studielånsrenta skal kunne gå. Nå må mange betale tilbake veldig mye, sier Reymert.

VIL VURDERE TAK: Lederen i Norsk Studentunion, Ingvild Reymert, mener vi må diskutere hvor høyt studielånsrenta kan gå. Foto: Ingrid Eggen/NSU
VIL VURDERE TAK: Lederen i Norsk Studentunion, Ingvild Reymert, mener vi må diskutere hvor høyt studielånsrenta kan gå. Foto: Ingrid Eggen/NSU Vis mer

At Lånekassen er opererer med et seks måneders etterslep mener hun er greit så lenge det går begge veier.

Se oversikt over Lånekassens renteutvikling her.

- Kan ikke sammenlignes
Økonomisk rådgiver Agnes Bergo i Pengedoktoren sier hun skjønner at folk blir frustrerte når de sammenlignet Lånekassens rente med bankenes renter akkurat nå.

- Det blir som å sammeligne epler og pærer. Lånekassen er et helt annet lån, som aldri går an å sammenligne med bankenes lån. Husk at alle banker krever en sikkerhet for sine lån, mens Lånekassen låner ut penger til unge mennesker uten noen sikkerhet. I tillegg har Lånekassen flere fordeler som bankene ikke har, sier Bergo.

Hun peker blant annet på gjeldssletting ved død og uførhet, noe bankene ikke gir - uten en spesiell forsikring.

- Jeg har regnet på dette, og denne fordelen utgjør i overkant av et prosentpoeng i forhold til en gjeldsforsikring. Det er viktig å ta med i betraktningen, sier Bergo.

Lurt å binde studielånet
Agnes Bergo råder ingen til å flytte studielånet over til en vanlig bank - selv ikke når renteforskjellen er så stor som nå.

- Det vil aldri lønne seg. Det som er viktig å huske er at Lånekassens renter alltid har et etterslep på noen måneder. Akkurat nå går ikke forskjellen i kundenes favør, men på sikt vil dette jevne seg ut, sier Bergo.

I Dagbladet i dag anbefaler hun og flere andre økonomieksperter å binde renta. Det samme gjelder studielånet.

- Nå kan det være lurt å binde studielånsrenta på 4,6 prosentpoeng. Det vil selvsagt være ergelig dersom den går ned til 3,6 prosent, men lenger ned går den ikke. Men tenk om den går opp til ti prosent, sier Bergo.

IKKE FLYTT LÅNET: Agnes Bergo, daglig leder og økonomisk rådgiver i Pengedoktoren mener studielånet er det tryggeste lånet du kan ha.
IKKE FLYTT LÅNET: Agnes Bergo, daglig leder og økonomisk rådgiver i Pengedoktoren mener studielånet er det tryggeste lånet du kan ha. Vis mer