Banksjokk: 200 svenske kroner koster 450!

TRONDHEIM/MALVIK (Dagbladet): Nå skal fremmede bankkunder jages på dør. Er du ikke fast kunde i banken, kan du bli avkrevd 250 kroner i gebyr for kjøp av utenlandsk valuta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sparebank 1 Midt-Norge har skrudd prisene kraftig opp for «andre bankers kunder».

- Jeg ville kjøpe to svenske hundrelapper, og fikk beskjed om at da måtte jeg betale 450 kroner! forteller Abdeltif «Tetef» Lamnaouar i Malvik til Dagbladet.

For sikkerhets skyld spurte han to ganger - og fikk samme svar.

- Jeg har bodd ni år i Norge, men tenkte likevel at det kanskje var noe jeg ikke forsto, fordi jeg er utlending, fortsetter marokkanske Tetef, med et smil.

Men nei da, slik var det ikke.

«Kjøp av reisevaluta» koster kr 250. Det går fram av bankens liste: «Priser for andre bankers kunder.»

Hensikten er nettopp å bli kvitt fremmede kunder, som banken har altfor mange av, ifølge bankdirektør Marvin Wiseth.

Ikke problem

- Vi ønsker først og fremst å gi skikkelig service til våre egne kunder. Tjenester vi gjør for andre, priser vi så høyt at mange kanskje vil vurdere å holde seg til sin egen bank, eller bli kunde hos oss.

Alle er jo kunder i én eller annen bank, så egentlig er ikke dette noe problem. Og med VISA-kort kan du ta ut penger hvor som helst i verden, forklarer bankdirektøren - og fortsetter:

- Det er jo en metode for å få folk til å bruke tjenester som er billigere, og ikke belaste banken.

- Kunder uten Internett og plastkort vil dere helst ikke vite av?

- Vi ser selvfølgelig at noen absolutt ikke vil bruke slikt eller ikke har forutsetninger til det. De skal fortsatt få tjenester hos oss. Men da har vi ikke lenger kapasitet til å ha et stort apparat til å ta oss av andre bankers kunder. Det blir for kostbart, sier Marvin Wiseth.

Han mener Sparebank 1 Midt-Norge har ekstra mange kunder fra andre banker, fordi andre banker har redusert eller avviklet sine kassatjenester i Trondheim.

Lang kø

Slik skal banken ha pådratt seg et køproblem.

- De andre bankene sender kundene sine ut på byen og belaster vårt system, sier bankdirektør Marvin Wiseth.

Den store banken i Trondheim har også røket uklar med en del av sine egne kunder. For å gjøre det mindre fristende å plage banken med unødige besøk, fjernet banken for en tid tilbake kølappsystemet, slik at kundene bokstavelig talt måtte stå i kø foran skrankene. Nå angrer banken på dette, og innfører kølapper igjen fra i morgen.

<B>VALUTASJOKK:</B> Marokkanske Tetef ville kjøpe to svenske hundrelapper. I Sparebanken Midt-Norge koster det 450 kroner, når du ikke er kunde i banken.