Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bankstreiken avblåst

Partene ble enige på overtid.

- SEIG NATT: Riksmeglingsmann Kari Gjesteby fortalte NTB i natt at det var en lang og seig natt fram til løsningen som hindret bankstreik. Foto: 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- SEIG NATT: Riksmeglingsmann Kari Gjesteby fortalte NTB i natt at det var en lang og seig natt fram til løsningen som hindret bankstreik. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Partene i bankoppgjøret ble enige om en ny tariffavtale ved 2.30-tida i natt, to og en halv time på overtid. Det blir dermed ingen streik i bankene.

- Det har vært en lang og seig natt. Det vanskeligste punktet var en avtale om kompetanseutvikling for de ansatte i finansnæringen, opplyser riksmeklingsmann Kari Gjesteby til NTB.

Dermed tok tusenvis av nordmenn ut store kontantbeløp forgjeves i går. NRK Dagsrevyen meldte i går om enkelte som forsøkte å ta ut 100 000 kroner for å sikre seg i tilfelle streik, mens det var lange køer foran minibanker over hele landet.

Meklingen omfattet medlemmer i Finansforbundet (YS) og LO, i både bank- og forsikringsnæringen. I første omgang var planen å ta ut 15.500 bankansatte i konflikt.

Forbundsleder Jorunn Berland i Finansforbundet kaller resultatet akseptabelt.

- Det har vært tøft, men vi er glade for å unngå streik som ville fått konsekvenser for mange. Vi har fått bedre bestemmelser om sammenhengen mellom kompetanseheving og lønn, og vi har fått en økonomisk ramme som er blant de beste resultatene som er oppnådd i år, sier Berland.

Resultatet av meklingen ble et generelt tillegg på minst 5.400 kroner og maks 10.500 kroner på de ulike lønnstrinnene i regulativet for finans.

Adminstrerande direktør Jon Asker i Finansnæringens arbeidsgiverforening er fornøyd med at partene kom til enighet.

- Man er aldri aldri sikker på å unngå streik når man har kommet så langt ut i en mekling. Men jeg er veldig fornøyd med at vi ikke kom i den situasjonen at vi førte publikum ut i en vanskelig situasjon ved at det skulle bli en streik, sier Asker til NRK.

Oppgjøret ble imidlertid dyrt for arbeidsgiverne, innrømmer Asker.

 - Men samtidig lykkes vi med å finne frem til en god løsning når det gjelder kompetanse i næringen.