Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Banktopp tiltalt for Nigeria-svindel

De skal ha lokket kunder med luksuriøse avtaler i Nigeria. Nå er de fire forretningskameratene tiltalt for grovt bedrageri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke investorer over hele landet skal ifølge Økokrim ha blitt offer for grovt bedrageri på ti millioner kroner.

Ifølge tiltalen sto en tidligere banktopp og hans tre forretningskamerater bak bedrageriet.

Dokumentfalsk

- Vi mener dette er rent bedrageri. Saken dreier seg om grovt underslag og dokumentforfalskning på nærmere ti millioner kroner over en femårsperiode. De tiltalte kjenner hverandre, og vi mener at det har vært et visst samarbeid mellom dem, sier førstestatsadvokat Arnt Angell ved Økokrim.

Ifølge Angell er strafferammen ni års fengsel, og han opplyser at saken er berammet til 13. oktober i Oslo tingrett.

Enorm avkastning

Finansieringsselskapet Kapitalpartner & Økonomipartner AS er helt sentral i saken. Ifølge tiltalen har de fire lurt privatpersoner og selskaper til å betale til sammen nærmere ti millioner kroner. Pengene skulle ifølge Økokrim blant annet gå til finansiering av lån og pengetransaksjoner fra Nigeria.

Personene og selskapene skal ha blitt forespeilet en enorm avkastning på pengene, men alle måtte betale penger på forhånd for at pengetransaksjonene skulle gå i orden.

Ingen har ifølge tiltalen sett pengene igjen. Selskapet skal ha kommet i kontakt med lånekunder ved å annonsere i media.

I tillegg til grovt bedrageri, er to av de involverte også tiltalt for dokumentforfalskning.

- Føler meg lurt

Den hovedtiltalte, en 55-åring fra Troms, er blant annet tiltalt for grovt bedrageri mot Hallingen Høyfjellshotell.

Styreleder Annar Henry Lille-Mæhlum ved hotellet sier han aldri har vært med på noe liknende.

- Jeg føler meg lurt. Vi ville refinansiere et lån og tok kontakt med finansieringsselskapet. Vi trengte fersk kapital og fikk bedre betingelser enn hos den lokale banken. Vi betalte inn rundt 100000 kroner. Det var forutsetningen for å få utbetalt lånet på 800000 kroner. Ingen av pengene har vi sett snurten av. En av de tiltalte var med i et møte i den lokale banken og skrev til og med møtereferat. Først forsøkte vi å få tilbake pengene, men måtte til slutt gi opp. Nå har vi overlatt alt til Økokrim, sier Lille-Mæhlum.

- Hele systemet virker utspekulert og forteller hvor frekke disse gutta er. Jeg har aldri anmeldt noen tidligere og håper at jeg aldri opplever noe slikt igjen, sier Lille-Mæhlum.

- Urimelig tiltale

Alle de fire tiltalte nekter straffskyld. Hovedtiltalte mener at tiltalen er urimelig.

- Det vil alltid være ulike oppfatninger og syn på resultatene i næringslivet. Jeg har aldri gjort noe galt, hevder hovedtiltalte overfor Dagbladet.

Advokat Leidulv Digernes forsvarer den tidligere banktoppen, som også er en av de fire tiltalte. Mannen hadde tidligere en sentral stilling i en av landets største banker.

- Han synes dette er en voldsomt prinsipiell sak. Han har drevet lånevirksomhet, og de fleste lånene har gått i orden. Han erkjenner ikke straffskyld. Han mener at tiltalen er tatt ut av løse lufta, sier Digernes.

FØLER SEG LURT: Styreleder Annar Henry Lille-Mæhlum ved Hallingen Høyfjellshotell føler seg lurt. - Vi har ikke sett snurten av pengene, sier Lille-Mæhlum.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling