Bånn gass

Nytilsatt statssekretær i Miljøvern- departementet, Stein Lier-Hansen, kritiserte i knallharde ordelag Stortingets behandling av gasskraftsaken umiddelbart før avgjørelsen den 9. mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Et samrøre av politiske og faglige argumenter» var blant uttrykkene han dengang benyttet overfor Dagbladet.

Lite ante Lier-Hansen om at han ville få den praktiske videreføringen av saken på sitt arbeidsbord, bare få dager etterpå. Nå skal Lier-Hansen og statsråd Siri Bjerke gå igjennom saken på nytt.

Vil justere

Overfor Dagbladet sier Lier-Hansen at han selvsagt ikke har forandret oppfatning, og at han vil arbeide for å endre gasskraftplanen i en mer miljøpositiv retning - vel å merke innenfor rammene av det vedtaket som er fattet.

- Det tror jeg vi skal klare. Det finnes muligheter for miljømessig holdbare justeringer innenfor rammene av stortingsvedtaket og Ap-regjeringens tiltredelseserklæring, sier Lier-Hansen. Han ser ikke bort fra at Naturkraft kan bli bedt om å justere utslippsnivåene av CO{-2} og NO{-X} fra den opprinnelige planen av 1996.

Fremdeles kritisk

Lier-Hansen er særlig kritisk til behandlingsmåten - det at Stortinget vedtok et prinsipp om utbygging uten å behandle det enkelte utbyggingsprosjekt for seg.

- I denne saken lå den avgåtte regjeringens syn nærmere høringsuttalelsen til Direktoratet for Naturforvaltning fra 1996, enn hva flertallsvedtaket gjorde. Det er ingen hemmelighet. Faglig står jeg for DNs syn.

- Da jeg ble spurt om å ta jobben i forrige uke, gjorde jeg klart hva mitt standpunkt var, basert på miljøfaglige argumenter. Nå skal vi arbeide for å finne en bedre løsning - særlig hva angår CO{-2}- og NO{-X}-utslipp - innenfor rammene av vedtaket, sier Lier-Hansen.

ottar.jakobsen@dagbladet.no