Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bannlyser nikab i landet hvor bare tre kvinner bruker plagget

- Man kan ha en rakettkaster under der. Det er ikke morsomt.

EN «TRUSSEL»?: Latvia vil nå gjøre det forbudt å bære niqab. Dette til tross for at det bare er tre kvinner i hele landet som bruker plagget. Det skriver den amerikanske storavisa New York Times. Foto: NTB Scanpix
EN «TRUSSEL»?: Latvia vil nå gjøre det forbudt å bære niqab. Dette til tross for at det bare er tre kvinner i hele landet som bruker plagget. Det skriver den amerikanske storavisa New York Times. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Latvia vil nå gjøre det forbudt å bære nikab. Dette til tross for at det bare er tre kvinner i hele landet som bruker plagget. Det skriver den amerikanske storavisa New York Times.

Myndighetene forteller at den nye lovgivningen er nødvendig for å beskytte landets kultur, og for å forhindre terrorister i å smugle våpen under klærne.

- En fare for samfunnet Det anslås at det bor omlag 1000 praktiserende muslimer i Latvia, og landet har også gått med på å motta 776 flyktninger i løpet av de neste to årene.

Landets justisminister, Dzintars Rasnacs, sier at han håper loven vil bli innført i løpet av 2017, og at det er irrelevant hvor mange kvinner som faktisk bærer plagget. Dette handler ifølge Rasnacs om at innvandrere skal respektere landets verdier.

- Vi beskytter ikke bare Latvias kulturhistoriske verdier. Vi beskytter verdiene til hele Europa, sier han.

Han får også støtte fra landets tidligere president, Vaira Vike-Freiberga. Hun mener at i «terrorismens tidsalder utgjør nikaben en fare for samfunnet».

- Hvem som helst kan gjemme seg under et slør eller en burka. Man kan ha en rakettkaster under der. Det er ikke morsomt, sier hun.

Solide bøter Latvia er ikke på noen måte i særklasse med sitt nye lovforslag. I desember ble det innført burka- og nikabforbud på sykehus og kommunale kontorer i den italienske regionen Lombardia, og i november ble det innført en ny lov i Sveits som gjør det forbudt å bære burka i den italienskspråklige kantonen Ticino.

Dersom man i Ticino bærer et slikt heldekkende plagg i offentlighet, i butikker, på restauranter eller andre steder der allmennheten ferdes, kan man straffes med bøter opp mot 85 000 kroner. Nedre grense er 850 kroner.

Og alle er like for loven. Det er ikke skrevet inn noen unntak for turister som besøker området, og det vil bli informert om de nye restriksjonene på flyplassen og ved tollstasjoner på grensa til Italia.

2010 Latvia, Italia og Sveits har dermed fulgt i fotsporene til Frankrike og Belgia som begge innførte et liknende forbud i 2010.

Belgia var først ute den 29. april, og av 138 stemmende talte forslaget 136 ja-stemmer. To avsto fra å gi sin stemme.

- Vi synes at alle som ferdes på et offentlig sted, bør vise ansiktet sitt. Vi må forsvare våre verdier i spørsmålet om frihet og kvinners verdighet, sa Denis Ducarme fra det liberale partiet Reformbevegelsen, ifølge CNN.com.

På daværende tidspunkt bodde det omlag 281 000 muslimer i Belgia. Ducarme hevdet at bare 300-400 kvinner brukte burka eller nikab, og det derfor var svært få som ble rammet av den nye loven.

- Gledelig dom Også i Norge har det vært debatt rundt et mulig forbud. Stortinget avviste et slikt forbud så sent som i 2013, men den gang var hovedargumentet mot at man risikerte å bli dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD).

EMD behandlet også Frankrikes forbud i 2014, og ga det medhold.

Tidligere leder i Arbeiderpartiet og nåværende generalsekretær i Europarådet omtalte det som en «gledelig dom».

- Den slår fast at ethvert menneske som er med i et samfunn har en forpliktelse til å vise ansiktet sitt, ellers kan ingen andre samfunnsmedlemmer forholde seg til deg. Jeg vil tro at dommen kan bli anvendt på akkurat samme måte i andre medlemsland, dersom de ønsker et tilsvarende forbud, sa Jagland da til NRK.

Hele Norges coronakart