Bannlyst etter dette

Flere av mødrene til russiske soldater som fikk møte Putin på fredag skal angivelig vise sterk støtte til krigen, mens mødrene som vil ha sønnene sine hjem ikke fikk delta. Nå har de blitt blokkert fra det russiske sosiale mediet VKontakte.

KRIGSMØDRE: Russlands president Vladimir Putin møtte fredag flere kvinner som skal ha vært mødre av soldater utskrevet til Ukraina. Avisa The Guardian mener møtet var «nøye regissert». Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

I forrige uke møtte Vladimir Putin et knippe mødre til russiske soldater som kjemper i Ukraina. Det angivelige iscenesatte møtet var ment for å roe ned protestene i Russland etter at presidenten iverksatte mobiliseringen, skriver The Guardian.

På møtet var Putin og 17 kvinner samlet rundt et stort bord. Det var også servering av blant annet te og bakervarer.

- Jeg vil at dere skal vite at jeg personlig, og hele landets lederskap, deler deres smerte, sa Putin under møtet, ifølge Telegraph.

Flere av kvinnene som deltok på møtet ble i ettertid identifisert av The Guardian. Flere av kvinnene blir beskrevet som aktivister, og alle skal angivelig støtte Putins krig i Ukraina. Avisa skriver videre at Kreml ser ut til å ha håndplukket mødrene, og at de valgte kvinner som ikke kunne utfordre Putin om krigen.

Blokkert

Noen som imidlertid ikke ble invitert til fredagens møte var Soldatmødrenes komité, ifølge medlem av organisasjonen, Valentina Melnikova. Hun sier til The Guardian at organisasjonen ikke ville vært komfortabel med å sitte med slektninger av mobiliserte soldater som «godtar at deres menn og barn dør ved fronten».

Melnikova sier komiteen har mottatt flere tusen klager på mobiliseringen - flere enn under de svært upopulære krigene i Tsjetsjenia på 90- og 00-tallet. Hun sier prosessen bærer preg av «fullstendig lovløshet».

Kort tid etter at gruppa ytret kritikken offentlig ble deres profil på det russiske sosiale mediet VKontakte blokkert, skriver Moscow Times. Ifølge gruppa skal profilen ha blitt blokkert etter forespørsel fra den russiske påtalemyndigheten.

Gruppa har også tidligere demonstrert ved militære hovedkvarter, og krevd at mobiliserte soldater skal bli returnert fra fronten, samt at Russland må inngå fredsavtale med Ukraina.

KRITISK: Valentina Melnikova reagerer kraftig på at hennes organisasjon ikke ble invitert til møtet med Putin. I ettertid ble profilen til organisasjonen blokkert på det russiske sosiale mediet VKontakte. Her fra 2006. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB
KRITISK: Valentina Melnikova reagerer kraftig på at hennes organisasjon ikke ble invitert til møtet med Putin. I ettertid ble profilen til organisasjonen blokkert på det russiske sosiale mediet VKontakte. Her fra 2006. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB Vis mer

- Er du mann?

En som også reagerte kraftig etter fredagens møte er nestleder for Rådet av mødre og koner, Olga Tsukanova. Hennes sønn tjenestegjør i det russiske forsvaret. Gruppa krevde at regjeringen avbryter mobiliseringen og sender soldatene sine hjem fra fronten. Ingen fra rådet fikk angivelig ikke delta på møtet.

- Vladimir Vladimirovitsj (Putin, journ.anm.), er du en mann, eller hva? Har du mot nok til å se oss i øynene. Ikke håndplukkede kvinner og mødre du har i lomma, men virkelige kvinner som har reist fra flere byer for å møte deg? Vi venter på svaret ditt! Eller vil du gjemme deg igjen, spurte Tsukanova i en video på sosiale medier.

Søndag ble det også kjent at en gruppe mødre til russiske soldater har startet en underskriftskampanje der de krever at troppene blir trukket tilbake fra Ukraina. Målet til gruppa er å få 5000 underskrifter via Change.org, da skal det angivelig være større muligheter for at nasjonal presse fanger opp opprøret. I skrivende stund har over 6000 skrevet under.

- I ni måneder har den såkalte «spesielle militæroperasjonen», som bringer ødeleggelse, sorg, blod og tårer, pågått. Det som skjer i Ukraina og Russland gjør ikke annet enn å ryste våre hjerter. Uansett hvilken nasjonalitet, religion eller sosial status man har, er vi – Russlands mødre – forent med ett ønske: Å få leve i fred og harmoni og få muligheten til å oppdra barna våre under bedre omstendigheter, og at vi ikke trenger å frykte for framtida deres, skriver aktivistgruppen.

RUSSLAND: Russiske soldater havnet i slåsskamp med lokalbefolkningen i byen Jurga i Russland 19. november. Video: Telegram Vis mer
Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer