Bannon: - Dette må Trump si

Steve Bannon var mesterhjernen bak Donald Trumps seier for fire år siden. Nå gir han Trump oppskriften demokratene frykter for valgnatten.

USA: Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon sier at Trump og hans velgere ikke kommer til å la valget bli stjålet fra seg. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ventet rekordhøy valgdeltagelse når det amerikanske folk skal svare på følgende spørsmål: Vil du ha Joe Biden eller Donald Trump som president?

Mange frykter nå et uavklart valgresultat som kan utarte til gatekamper, kaos og langdryge rettssaker for å erklære en vinner.

På vei inn i valgdagen får president Donald Trumps noen råd fra sin tidligere sjefstrateg Steve Bannon.

Og rådene han gir er akkurat det demokratene frykter at Trump skal gjøre: Erklære en tidlig seier før forhåndsstemmene er talt opp.

SE NÅ: Hvem blir USAs neste president? Vis mer

- På vei mot seier

I et intervju på Fox Business sier Bannon at Trump allerede i natt må ta kontroll.

- For nasjonens beste må Trump sette rammene for hvordan dette valget skal avgjøres og hva som skal skje de neste dagene. Han må gjøre det fra Det hvite hus mellom klokka 22 og 23 (norsk tid 6-7 onsdag morgen). Da vil han ligge foran i opptellingen og være på vei mot seier, sier Bannon i Fox-intervjuet.

Bannon la opp valgkampstrategien for Trump i 2016, men fikk sparken kort tid etter at Trump inntok Det hvite hus.

Den kontroversielle tidligere Breitbart-sjefen ble omtalt som «mesterhjernen» bak Trumps valgseier sist og har klare tanker om hva Trump burde gjøre når han taler til det amerikanske folket i morgen tidlig norsk tid.

RALLY: På nattens valgmøte i Florida kom president Donald Trump med nye utsagn som sjokkerer. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Bannon mener Trump skal ha selvtillit til å erklære på valgnatten at han har vunnet selve valgdagen.

- Trump må fortelle nasjonen at han har fått flest stemmer på selve valgdagen. At han har vunnet de viktigste statene og at han ligger foran nasjonalt. Vi kan ikke la dette ende opp i kaos, som det demokratiske partiet ønsker, advarer Bannon, som mener Trump på den måten kan hindre at landet blir kastet ut i kaos.

- Jeg frykter at det demokratiske partiet vil misbruke rettsvesenet («lawfare») med støtte fra sine allierte i de sosiale og etablerte mediene. Demokratiske grupper vil også ta til gatene for å protestere, noe de aktivt oppfordrer til nå, sier Bannon.

Trump var i dag på besøk hus republikanernes nasjonalkomité i Arlington like utenfor Washington. Der sådde han igjen tvil om stemmesedler som skal telles i dagene etter valget - slik Bannon er inne på.

- Man må ha en dato, og datoen er tilfeldigvis 3. november. Vi har krav på å få vite hvem som vinner på selve valgdagen, uttalte Trump, ifølge NTB.

- Dummeste jeg har sett

Bannon viser blant annet til det riksadvokaten i vippestaten Pennsylvania Josh Shapiro sa på MSNBC i går, der han slår fast at alle stemmer vil bli telt.

- Dette valget er ikke over før alle lovlige stemmer er telt opp, sa Shapiro i intervjuet, og advarte mot at noen - Trump - skal erklære seier for tidlig.

Advokat Bob Bauer som jobber for Biden-kampanjen brukte enda sterkere ord om hva Trump eventuelt kan finne på for å stanse tellingen av stemmer i vippestater.

VENNER: Dette sier nære venner om presidentkandidat Joe Biden. Reportere i USA: Trym Mogen / Vegard Kvaale. Video: Vegard Kvaale / Lars Eivind Bones. Klipp: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- De kan bare prøve å stoppe tellingen i Pennsylvania, de er helt sjanseløse på noe sånt. Alle stemmene vil bli telt. Hvis de prøver seg vil de mislykkes og det blir noe av det dummeste jeg har sett i hele mitt liv, sier Bauer.

- Alle stemmer som kan verifiseres skal telles - vi er et demokrati - men de må være lovlige ifølge alle gjeldende regler, sier Bannon med henvisning til Shapiro.

- Veldig modig og tøff

Det er en diskusjon i Pennsylvania om hvor sent poststemmer kan være levert for at de skal telle med i valget. Det kan bli lignende diskusjoner også i andre nøkkelstater.

- Trump må være veldig modig og tøff i kveld. Han kommer ikke til å tillate at demokratiene får skape usikkerhet rundt tellingen av stemmene. Trump vil ikke akseptere at valget blir stjålet fra ham med skittent spill, kamper i rettsvesenet eller gateprotester, slår Bannon fast.

Det ligger an til rekorddeltagelse i presidentvalget med over 100 millioner forhåndsstemmer allerede før valglokalene åpnet i dag.

Frykten for hva som vil skje etter valget er levende i begge leire, men sterkest blant Bidens støttespillere.

Ifølge en meningsmåling fra AP-NORC, gjengitt av NTB, er 72 prosent av Biden-tilhengerne bekymret for valget mot 61 prosent av Trump-velgerne.

Biden leder suverent på de nasjonale meningsmålingene, men det er langt jevnere i de avgjørende vippestatene. Ifølge analysenettstedet FiveThirtyEight har Biden 90 prosent sjanse for seier, mens Trump står med fattige 10 prosent.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer