IMPONERT: Steve Bannon (t.v.) var imponert etter sitt første møte med Donald Trump i 2010, men han hadde overhodet ingen tro på at Trump noen gang kom til å stille til valg. Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB scanpix
IMPONERT: Steve Bannon (t.v.) var imponert etter sitt første møte med Donald Trump i 2010, men han hadde overhodet ingen tro på at Trump noen gang kom til å stille til valg. Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB scanpixVis mer

Ny bok avslører:

Bannon etter sitt første møte med Trump: - Han kommer aldri til å stille til valg

Bob Woodwards nye bok avslører detaljer om det første møtet mellom Donald Trump, og mannen som seinere skulle hjelpe ham til å bli USAs president.

Tirsdag kom boka som allerede før den nådde butikkhyllene har fått store medieoppslag og har slått ned som ei bombe i Det hvite hus og i verden for øvrig, og som Donald Trump selv har omtalt som «oppdiktet svindel».

«Administrativt statskupp»

«Trump: Fear in the White House» er ført i pennen av den respekterte journalisten, Bob Woodward, mest kjent for sine avslørende reportasjer om president Richard Nixon og hans rolle i Watergate-skandalen.

Boka skildrer en kaotisk hverdag i Det hvite hus, hvor flere på innsida frykter hva presidenten kan finne på.

Woodward beskriver blant annet det han omtaler som et «administrativt statskupp», der framstående rådgivere skal ha tatt offisielle dokumenter fra presidentens skrivebord, sånn at han ikke fikk se eller underskrive dokumentene.

Men boka er også stappfull av historier, og forteller også om hendelser før Donald Trump ble president. I flere av historiene spiller Steve Bannon, som seinsommeren 2016 ble Trumps valgkampsjef, en viktig rolle.

Bannon, redaktør for det høyreorienterte nettstedet Breitbart ble utpekt til Trumps sjefstrateg under valgkampen, og det endte som kjent med seier. Men veien fram dit var ganske lang og til tider veldig strabasiøs.

GÅR I BALL: Da Donald Trump holdt nok en tordentale om den anonyme kronikken i New York Times, gikk det litt i ball for presidenten. Video: CNN Vis mer

Trump imponerte Bannon

I Woodwards bok presenteres historien om det aller første møtet mellom Trump og Bannon. Det fant sted i 2010, på et tidspunkt da Trump offentlig ikke hadde gitt til kjenne noen politiske ambisjoner.

Bannon, som på den tida lagde høyreorienterte politiske filmer, ble oppringt av David Bossie, en republikansk politisk aktivist, som ba ham bli med til New York for å møte Donald Trump.

– Han vurderer å stille som presidentkandidat, sa Bossie.

– For hvilket land? repliserte Bannon, som ikke hadde spesielt tro på at TV-stjerna Trump hadde noen planer om å gi seg i kast med politikken.

Like fullt lot han seg overtale til å møte Trump, og i boka til Woodward omtales det hvordan Bannon lot seg imponere av mannen som seinere skulle bli USAs president under deres første møte.

«Bannon var imponert over Trumps artisteri, stadig mer ettersom Trump snakket. Trump var engasjert og rask. Han var i god fysisk form. Hans tilstedeværelse var større enn mannen og tok over rommet, en kommanderende tilstedeværelse. Han hadde noe. Han var også som en fyr i en bar som snakket til TV-en. Gatesmart fra Queens», står det i boka.

– Kommer aldri til å stille til valg

Under møtet gikk Bossie og Bannon gjennom ting som ville bli problematisk for Trump om han stilte som presidentkandidat. De pekte blant annet på at han flere ganger hadde gitt uttalelser for abort, at han hadde donert masse penger til demokrater og at han bare en gang hadde stemt under primærvalg.

De skisserte for Trump hva han måtte gjøre for å i det hele tatt bli vurdert som en aktuell presidentkandidat. Bossie og Bannon sa til Trump at han måtte gi til sammen mellom 250 000 og 500 000 dollar til kongressmenn og senatorer, invitere dem opp til sitt kontor og gi hver og en av dem en sjekk personlig.

Videre, sa de to, måtte Trump få seg et politisk program.

Da Bannon etter møtet ble spurt om hva han synes om Trump, svarte Bannon at han var «ganske imponert», men at han ikke hadde noen stor tro på en politisk Trump.

– Han kommer aldri til å skrive en eneste sjekk. Han er ikke en fyr som skriver sjekker (...) Han kommer aldri til å skrive et politisk program. Det kommer aldri til å skje. Ingen vil tro på det, sa Bannon, som beskrev møtet på følgende måte:

– Dette var bortkastet tid, sett bort fra at det var sinnssykt underholdende.

For Bannon hadde ingen tro på at Trump noen gang ville gi seg i kast med politikken.

– Tror du han vil stille (som presidentkandidat)? spurte Bossie.

– Ingen sjanse. Null sjanse. Mindre enn null. Se på livet han har, mann. Kom igjen. Han kommer ikke til å gjøre det.

Tror Trump var overrasket

Som historien har vist tok Bannon feil. Veldig feil. Men ifølge ham selv er han ikke den eneste som lot seg overraske. Han er helt overbevist om at også Trump var det da han sto og holdt sin seierstale på Hilton i New York valgnatta.

– Han hadde ingen verdens anelse om at han skulle vinne. Han hadde ikke forberedt seg. Han trodde ikke at han kom til å tape, men han trodde ikke han kom til å vinne. Det er en forskjell, er Bannon sitert på i boka.

Bannon selv kommer i det hele tatt godt ut Woodwards bok. Noe som antyder at han trolig er en av dem som har snakket med Woodward, mener Financial Times.

Sammen med Trumps tidligere advokat John Dowd, tidligere stabssjef i Det hvite hus, Reince Priebus og Trumps tidligere økonomiske rådgiver, Gary Cohn, blir han portrettert som kunnskapsrik, artikulert og noen ganger prinsipiell.

Bannons tid i Det hvite hus ble for øvrig ikke veldig lang. Han måtte gå i fjor sommer. Bakgrunnen ble delvis tilskrevet de to bøkene «Devil's Bargain» og «Fire and Fury», der Bannon ble omtalt som selve mesterhjernen bak valgkamp.

Det likte ikke Trump og Bannons tid i Det hvite hus var omme.

Siden de første utdragene fra Woodwards bok ble publisert for ei uke siden, har det igjen stormet rundt Trump. Det hjalp heller ikke på stormen at New York Times publiserte en anonym kronikk like etter at de første utdragene nådde offentligheten, der det hevdes at det finnes en motstandsbevegelse på innsida av Trump-administrasjonen.

Kronikken underbygget på mange måte sentrale poenger i Woodwards bok, blant annet det omtalte «administrative statskuppet».

Raser mot boka

Trump og Det hvite hus har på det sterkeste tilbakevist boka.

– Denne boka er ingenting mer enn fabrikkerte historier, lød dommen fra Sarah Sanders, pressesekretær i Det hvite hus.

– Det er bare enda en dårlig bok. Han har kredibilitetsproblemer, sa Trump om Woodward under et intervju med den konservative publikasjonen Daily Caller.

Trump har gjentatte ganger tatt til Twitter for å diskreditere boka, og så tvil om sannhetsgehalten i innholdet.

«Woodward-boka er en svindel. Jeg snakker ikke sånn som jeg er sitert. Hvis jeg gjorde det hadde jeg ikke blitt valgt. Disse sitatene er fabrikkerte. Forfatteren bruker alle triksene i boka for å nedverdige og nedvurdere. Jeg skulle ønske folk kunne se de ekte faktaene – og landet vårt gjør det veldig bra!» har Trump skrevet på Twitter.