BEGRAVET:: Bano Abobakar Rashid fra Nesodden ble bare 18 år gammel. Foto: Privat
BEGRAVET:: Bano Abobakar Rashid fra Nesodden ble bare 18 år gammel. Foto: PrivatVis mer

Bano (18) begraves i dag

Mange var samlet i Nesodden kirke da Bano ble begravet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NESODDEN/OSLO (Dagbladet): Bano Rashid ble begravet i dag 13.00 etter terroren på Utøya forrige fredag. Det var seks ungdommer som dro til Utøya på AUF-leir fra Nesodden, bare fire av de kom tilbake i live.

Bano Rashid er den første som begraves av alle ofrene etter massakren.

Kurdiske Bano var aktiv i Nesodden AUF. Hun kom til Norge sammen med familien i 1996 etter å ha flyktet fra Irak. I Norge var hun trygg. Ingen bomber, ingen trusler. Helt til fredag 22. juli.

Mange sørger
Utenfor Nesodden kirke var det enormt mange mennesker. Stadig flere strømmet til for å minnes 18 år gamle Bano Rashid som ble drept i massakren på Utøya den 22. juli.

Mange kom med blomster til Nesodden Kirke. Det var en  lavmælt men verdig stemning utenfor kirken, hvor mange holdt hender.

Familiens talsperson Rikke Lind sier at det blir både en kristen og en muslimsk seremoni. Fra regjeringen møtte Jonas Gahr Støre. I tillegg hedret lokale AUF-ere Bano under seremonien.

- Denne begravelsen har vært gripende, slik markeringene over hele landet er . Det er en verdig markering av kristen og muslimsk utgang. Det gjorde dypt inntrykk. Det var en verdighet i Banos ånd, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Siden fredag har det blitt laget en muslimsk gravplass ved Nesodden kirke.

Tragedien
Det var på onsdagen at Nesodden fikk den triste meldingen om at kommunen hadde mistet to av sine innbyggere. Bano Rashid og Diderik Aamodt Olsen (19).

Bano Rashid sin bror Ali var ikke på Utøya, men hennes yngre søster var på øya. Hun klarte å flykte fra gjerningsmannen.

- Svaret er ikke hat, men mer kjærlighet, sier Banos mor, Beyan Rashid ifølge Aftenposten.

- På vegne av Nesodden kommune vil jeg uttrykke min dypeste medfølelse med deres etterlatte. De skal vite at hele lokalsamfunnet står bak dem nå. Nesodden skal aldri glemme Bano og Diderik, sier ordfører Christian H. Holm på kommunens hjemmesider.

- Vi må aldri glemme verdiene de sammen sto for og troen deres på en bedre verden. De brutale drapene gir oss en forpliktelse til å slå ring om dette og bære ønskene og drømmene deres videre. Klarer vi det sammen, blir selv ikke døden meningsløs, sier ordføreren på kommunens hjemmesider.

DREPT: Bano begravdes klokken 13.00 i dag. En uke etter massakren på Utøya. Foto: Benjamin Ward
DREPT: Bano begravdes klokken 13.00 i dag. En uke etter massakren på Utøya. Foto: Benjamin Ward Vis mer