SAMFUNNSENGASJERTE: Bano Rashid og Diderik Aamodt Olsen fra Nesodden ble i dag bekreftet drept etter massakren på Utøya. Foto: Tuva Bønke Grønning / Dagbladet
SAMFUNNSENGASJERTE: Bano Rashid og Diderik Aamodt Olsen fra Nesodden ble i dag bekreftet drept etter massakren på Utøya. Foto: Tuva Bønke Grønning / DagbladetVis mer

Bano (18) og Diderik (19) kom aldri hjem

Lokalsamfunnet på Nesodden sterkt preget av tapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble det bekreftet at lokalsamfunnet på Nesodden har mistet to av sine kjære ungdommer.

Det var seks ungdommer fra Nesodden AUF som reiste på årets sommerleir, men Bano Rashid (18) og Diderik Aamodt Olsen (19) kom aldri tilbake.

Bano Rashid, leder i Nesodden AUF, var en blomstrende samfunnsdebattant og skrev senest 5. juli i år et innlegg i Aftenposten om det kommende valget.

Stort engasjement «Slik jeg ser det står vi foran et enkelt valg frem til 12. september: Hva vil du? Det viktigste er at vi ikke lar noen andre ta avgjørelser på våre vegne. Vær med og bestem, du også!»

Den unge jenta var også meget engasjert i debatten om rasime, diskriminering og kvinnekamp.

«I motsetning til tradisjonelle feminister tror jeg ikke det handler om at vi jenter må holde sammen, vi jenter må splitte oss! Det er faktisk ikke så taktisk å samle seg i gjenger som vi skal ha det til, det fører bare til at vi ser med frykt på alt og alle som er utenfor gjengen. Vi må gå frem selv. Vi må ha tillit og se opp til hun som er på toppen, og tillate oss å tenke at vi er fantastiske!» skrev hun i samme avis i februar i år.

I en informasjonsbrosjyre for AUF fikk hun spørsmål om hvorfor hun valgte å melde seg inn i AUF.

FULL KIRKE: Gjøfjell kirke på Nesodden var helt full under minnsgudstjenesten i går kveld. Foto Uffe Frandsen / Dagbladet
FULL KIRKE: Gjøfjell kirke på Nesodden var helt full under minnsgudstjenesten i går kveld. Foto Uffe Frandsen / Dagbladet Vis mer

- Fordi jeg følte at jeg ikke visste nok om norsk politikk, og jeg tenkte AUF kunne lære meg mye! Etter hvert har jeg lært at det er viktig å engasjere seg slik at det ikke blir noen andre som tar viktige valg på mine vegne, svarte hun.

Skrev om Utøya 19 år gamle Diderik Aamodt Olsen var nestleder i Nesodden AUF og skrev for Repblikk, AUFs medlemsblad i Akershus.

«Til tross for sin "unge alder" har han mer enn nok faglig tyngde og en skarp og poengtert stil,» står det om ham i bladet.

I den første utgaven i 2011 skrev han blant annet om oppholdet på Utøya i fjor og oppfordret andre AUF-ere til å melde seg på til årets leir.

« Blir med AUF i Akershus på Utøya i 2011 og få en unik mulighet til å bli kjent med de andre medlemmene i fylket, bli kjent med noen av de 600 andre påmeldte AUFerne, samt å ta del i sommerens desidert viktigste politiske verksted!»

Lokalsamfunnet samlet I går samlet lokalsamfunnet på Nesodden seg til minnegudstjeneste i Gjøfjell kirke. Omtrent 450 mennesker møtte opp i den lille kirken som vanligvis rommer rundt 300 personer og mange måtte stå utenfor.

På første rad satt de fire ungdommene som overlevde marerittet på øya sammen med ordfører og handels- og næringsminister Trond Giske. En av de overlevende er Trond Giskes nevø, Johannes Dalen Giske, som var matros på båten som fraktet Anders Behring Breivik til Utøya.

- Hvordan denne bygda mobiliserer, er symptomatisk for hvordan hele Norge har det og reagerer nå, sa Trond Giske til Dagbladet etter gudstjenesten.

ROSTE UNGDOMMEN: Trond Giske roste de sterke ungdommene i sin tale under minnsgudstjenesten på Nesodden i går. Foto Uffe Frandsen / Dagbladet
ROSTE UNGDOMMEN: Trond Giske roste de sterke ungdommene i sin tale under minnsgudstjenesten på Nesodden i går. Foto Uffe Frandsen / Dagbladet Vis mer

Under sin tale i kirken roste Giske de sterke ungdommene som har tatt så godt vare på hverandre, og siterte, som mange før ham de siste dagene, Nordahl Grieg.

- Når jeg lukker øynene, ser jeg grusomme scener. Noen av de verste som finnes. Men jeg ser heldigvis også noe annet. Jeg ser flinke, flotte og engasjerte ungdommer. Dette gir håp om at livet på Utøya og i Norge vil fortsette, sa Giske i kirken.

HOLDER SAMMEN: Flere hundre mennesker fra lokalsamfunnet på Nesodden møtte i kriken i går for å sørge sammen og vise sin støtte til de overlevende og pårørende. Foto: Uffe Frandsen / Dagbladet
HOLDER SAMMEN: Flere hundre mennesker fra lokalsamfunnet på Nesodden møtte i kriken i går for å sørge sammen og vise sin støtte til de overlevende og pårørende. Foto: Uffe Frandsen / Dagbladet Vis mer