Fly-infernoet i Moskva:

Bar bagasjen ut av dødsflyet

- Gud er deres dommer, skriver passasjer som var om bord i ulykkesflyet.

FLYBRANN: 41 personer omkom da et fly tok fyr på en flyplass i Moskva. Nå kan det se ut til at evakueringen ble forsinket av at passasjerer tok med bagasjen sin før de forlot flyet. Reporter: Kristoffer Løkås. Video: Storyful, AP, Twitter og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

41 personer omkom da et russisk fly av typen Sukhoi Superjet 100 tok fyr søndag på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva.

Aeroflot-flygingen fra Moskva til Murmansk måtte snu og nødlande som følge av en teknisk svikt.

Kort tid etter et mislykket landingsforsøk - hvor flyet smalt i bakken, spratt opp i lufta og så traff rullebanen igjen - ble den bakre delen av flykroppen slukt av flammer.

Nå får en video av passasjerene som ble evakuert av flyet mye oppmerksomhet i Russland. Flere av dem bærer nemlig egen håndbagasje rolig vekk fra flyet, mens det står i full fyr bak dem.

Det var til sammen 78 personer om bord i flyet.

FLYBRANN I RUSSLAND: Nye bilder som angivelig skal være tatt av et overvåkningskamera på flyplassen i Moskva, viser nødlandingen før 41 menneskeliv gikk tapt. Video: Twitter, tipser og Newsflare Vis mer

- Vanskeliggjorde evakueringen

Det russiske nyhetsbyrået Interfaks rapporterte i går at evakueringen ble sinket fordi flere passasjerer tok med seg bagasjen sin før de forlot den brennende flykroppen.

- I panikk begynte flere passasjerer å ta med seg tingene sine fra hyllene da flyet landet og tok fyr, ifølge foreløpig informasjon fra øyenvitner, sier en anonym kilde Interfaks beskriver som «informert» om hendelsen.

- Dette vanskeliggjorde evakueringen av passasjerene fra de bakerste radene og de døde i brannen, legger vedkommende til.

Denne beskrivelsen av hendelsesforløpet er ikke bekreftet, og bestrides av en passasjer som var om bord i flyet, ifølge den russiske TV-kanalen Zvezda.

- Det er løgn, sier Dmitrij Kalinin til TV-kanalen.

- Etter landingen, var jeg på bakken allerede to minutter seinere. Alt det om håndbagasjen - løgn. Veskene var ikke store, de kunne ikke være til hinder, legger Kalinin til.

Raskt er viktig

Widerøe er et av få selskaper som utdanner kabinpersonell i Norge. Noe av det viktigste kommende kabinansatte i Norge lærer - og trener på - er sikkerheten om bord, og under en nødlanding og evakuering.

ØDELAGT: Russiske etterforskere inspiserte i dag flyet som tok fyr i Moskva søndag ettermiddag, og ødeleggelsene er enorme. Video: Storyful. Klipp: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

Informasjonssjef i Widerøe, Catharina Solli, er på generelt grunnlag uenig i at det ikke tar lang tid å ta med seg håndbagasje når et fly skal evakueres.

- Jeg er helt uenig i at dette ikke er viktig, og i at man ikke bruker så lang tid. Når et fly må foreta en kontrollert landing (en nødlanding) og man skal evakuere, er det om å gjøre å få passasjerene så fort som mulig ut, sier Solli.

Hun minner samtidig flypassasjerer på at også de har et ansvar.

- Man skal lytte til kabinbesetningen når de ber deg som passasjer om å komme deg ut og la bagasjen være igjen. Selv en liten håndveske med lang reim kan føre til at en snubler og forårsaker unødvendige problemer. Når et fly evakueres, nytter det ikke at noen skal lete etter noe i hattehylla, sier informasjonssjefen.

Baktanker bak hilsen

Men hvordan folk vil komme til å reagere hvis de havner i nødssituasjoner, er nær umulig å vite på forhånd.

Noe er kabinpersonalet imidlertid lært opp til, og lærer med erfaring. Det er å se an passasjerene på forhånd.

- Man kan ikke vite på forhånd hva slags mennesker man har om bord, eller hvordan de vil reagere. Det er en av årsakene til at vi hilser på passasjerene når de kommer om bord. Det er en hyggelig gest, men det har en baktanke, sier informasjonssjef Solli, og minner om at kabinpersonalet har en mye viktigere jobb enn å servere kaffe og selge taxfree-varer.

- De er der for å ivareta din sikkerhet når du flyr. Alt annet er en tilleggsservice.

I FULL FYR: En video fra Sjeremetjevo internasjonale lufthavn i Moskva, viser passasjerer som flykter ut av det brennende flyet etter en nødlanding. Video: Tipser og Storyful Vis mer

- Gud er deres dommer

Passasjer Mikhail Savtsjenko opplevde situasjonen annerledes enn sin medpassasjer Kalinin. På sin Facebook-side beskriver han hva som skjedde om bord flyet, og forsøker å oppklare flere misforståelser.

- Dette er trolig det vanskeligste ved hele situasjonen. Jeg vet ikke hva jeg skal si om folkene som løp ut med veskene sine. Gud er deres dommer. Men jeg ønsker virkelig å be om at de ikke forfølges. De har det helt sikkert veldig vanskelig, skriver Savtsjenko.

Videre roser han innsatsen fra alle som bidro etter at skrekk-ulykken var et faktum, men særlig retter han takk til kabinpersonalet om bord.

- En enorm takk til mannskapet, som gjorde alt umiddelbart og tydelig. Hvis det ikke hadde vært for dem, ville tapene ha vært mye større. Kabinpersonalet, som holdt ut som best de kunne, mens de visste hvor alvorlig det var.