Barack \'n roll i Berlin i kveld

Obamafeberen i Europa får politisk tale til å se ut som rockekonsert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Høflighetsfrasen som denne uka har blitt repetert adskillige ganger av Barack Obamas medarbeidere har vært: «USA har bare én president av gangen».

Det bare ser ikke slik ut, kunne de ha føyd til.

Parken Tiergarten i Berlin er akkurat nå fyllt opp av mange tusen  tyskere som har møtt opp for å se en utenlandsk, litt nerdete politiker snakke om kompliserte utenrikspolitiske vyer rundt forholdet mellom Europa og USA i 19-tida.

I gatene er det Obama-ballonger, Obama-t-skjorter, spesiallagde buttons med «Obamafest 24. juli 2008» og boder som selger mat og drikke for den spesielle anledningen.

I hele dag har folk beleiret hotellinngangen der senatoren overnatter i håp om å få et glimt av 46-åringen, noe de fikk da han dro til ei kort treningsøkt i ettermiddag.

Det er fristende å nevne at Iron Maiden nesten samtidig står på scenen i Oslo foran 25 000 metal-hoder, men at entusiasmen i den tyske hovedstadens Tiergarten fort kan bli større.

Ekstremt populær i Europa - foreløpig

Obama-leiren har prøvd å dempe forhåndsanslagene på publikumsantall, men i liberale Berlin er det ventet at folk vil gå mann av huse for å ta den politiske superstjernen nærmære i øyensyn i kveld.

VENTET I FLERE TIMER: Allerede tidlig i ettermiddag begynte folk å strømme til Tiergarten for å få gode plasser til Obama ankommer i 18-tida.
VENTET I FLERE TIMER: Allerede tidlig i ettermiddag begynte folk å strømme til Tiergarten for å få gode plasser til Obama ankommer i 18-tida. Vis mer

- Hvordan forbereder man seg til en tale foran en million hylende tyskere?, spurte ABC News Obama tidligere i dag.

- Jeg tviler på at det kommer en million hylende tyskere, svarte presidentkandidaten.

- En halv million?, prøvde en annen journalist.

- La oss dempe forventningene her, hvis vi får noen få titalls tusen...

Ifølge en meningsmåling gjort av PewResearchCentre i vår har over 80 prosent av tyskerne tillit til at Obama vil gjøre de riktige utenrikspolitiske valgene, menst bare rundt 35 prosent mener det samme om McCain. Stemningen er tilsvarende i flere andre europeiske land.

Barack Obama og taleskriverne hans har jobbet med kveldens tale i over to uker, og alt oppstyret rundt det som er den eneste talen under utenlandsturneen har satt forventningene skyhøyt både i Tyskland og - langt viktigere - i USA. Seansen direktesendes i Tyskland, og lange deler av talen vil bli vist på de største amerikanske nyhetskanalene.

For det er tross alt ikke europeerne Obama er mest opptatt av i kveld.


- Folkene i menneskemengden kommer ikke til å være (mine) velgere, poengterte Obama selv før han dro fra Israel i går.

Barack \'n roll i Berlin i kveld

Om europeere flest vil være komfortable med innholdet i talen, gjenstår å se. Ifølge nyhetsbyrået Reuters kommer demokratenes presidentkandidat i kveld til å be Europa om å trappe opp innsatsen sin i «Krigen mot terror», og blant annet snakke om en styrking av de militære operasjonene i Afghanistan.

Får kritikk

Selv om han ikke er valgt til president - Obama er ikke engang formelt nominert som partiets kandidat ennå - har hans ferd gjennom Midtøsten og Europa sett svært så president-aktig ut, med bilkortesjer, håndhilsing, jublende folkemøter og høyprofilerte møter med statslederne.

Noen kaller det uvanlige valgkampframstøtet arrogant og pompøst, og konservative tyske politikere, inkludert forbundskansler Angela Merkel så seg tidligere i juli nødt til å helle kaldt vann i blodet på den unge amerikanske senatoren.

Det skjedde da han først ville holde kveldens tale ved selveste Brandenburger Tor - der president Ronald Reagan i sin tid ba Gorbatsjov om å «tear down this wall».

- Hvis en person som ikke engang har blitt nominert som offisiell kandidat får lov til å holde en slik tale, da må man spørre seg følgende spørsmål: Hva kommer til å skje om en faktisk valgt president, for eksempel den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan, krever det samme?, uttalte Peter Ramsauer i den tyske kristensosiale samlingspartiet, ifølge Der Spiegel.

Var det ikke forresten en presidentkandidat til i det amerikanske valget? Jo, John McCain varslet at han i kveld skulle fly i helikopter til en oljeplattform utenfor kysten av USA for å prøve å ta noe av luven av Obama-showet i Tyskland - men planen måtte etter kort tid legges død på grunn av dårlig vær.

Les mer om Barack Obamas tale i Berlin senere i kveld.

<B>PUSSER PÅ CVen</B>: Obama blir av republikanerne framstilt som en jypling uten utenrikspolitisk erfaring, og det er noe av det ryktet presidentkandidaten nå prøver å begrave, her i møte med Angela Merkel.