Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barack Obama holdt sin siste «State of the Union»-tale

* Ønsker en kur mot kreft * Innsatsen mot IS bør økes * Høyere utdanning bør tilgjengeliggjøres * Guantanamo bør stenges * Må stå sammen for å bevare demokratiet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): : I natt holder USAs president, Barack Obama, den årlige «State of the Union»-talen i Kongressen. Det blir siste gang Obama holder den tradisjonsrike talen om rikets tilstand.

I utdrag fra talen som er sluppet av Det hvite hus går det fram at Barack Obama vil oppfordre det amerikanske folk til ikke å frykte framtida, ifølge NTB. 

- USA har vært gjennom store endringer før. Hver gang har det vært noen som har fortalt oss at vi må frykte framtiden, at vi må bremse endringene, og som har lovet at vi kan gjenvinne gammel storhet om vi bare får det som truer USA under kontroll. Og hver gang har vi overvunnet den frykten, heter det i talen.

I mer enn et år har USA ledet en koalisjon med mer enn 50 land for å stenge av IS' finansiering, avsløre planene deres og stoppe tilgangen på terrorkrigere. 

Fire spørsmål Presidenten trekker fram fire viktige spørsmål for framtida:

• Hvordan skal vi sikre at alle får muligheten (til suksess) og sikkerhet i denne nye økonomien?

• Hvordan får vi teknologien til å jobbe for oss og ikke mot oss, spesielt når det kommer til å løse presserende utfordringer som klimaendringer?

• Hvordan skal vi sørge for at USA er trygt og lede verden uten å bli dens «politimann»?

• Hvordan kan vi føre politikk som speiler det beste i oss og ikke det verste.

Narkotikapolitikk, utdanning og våpenregulering
Obama legger ikke skjul på at USA står overfor en rekke utfordringer i tida framover.
Han trekker blant annet fram viktigheten av å styrke hjelpen man gir til heroinavhengige i landet.

Presidenten tar, som ventet, også opp behovet for strengere våpenregulering. Obama understreker videre behovet for å gjøre det lettere for amerikanere å ta høyere utdanning.

En annen sak som ligger Obamas hjerte nær, er kampen mot kreft. Obama ber i talen visepresident Joe Biden, hvis sønn i fjor tapte kampen mot kreften, om å lede en ny, nasjonal innsats for å forsøke å finne en kreftkur. 

- La oss sørge for at USA blir landet som kurerer kreft, en gang for alle, sier han.

Ut mot IS På det utenrikspolitiske planet avkrefter Obama retorikken som sier at landets fiender blir sterkere mens USA selv blir svakere. 

- USA er det mektigste landet i verden. Punktum. Ingen andre er i nærheten. Folk vender ikke blikket mot Beijing eller Moskva for å lede, de henvender seg til oss, sier Obama i talen.

Presidenten sier likevel at vi lever i en farlig tid.

- Vi blir truet i mindre grad av onde imperier og mer av «failed states». Det internasjonale systemet vi bygget etter andre verdenskrig sliter med å holde seg i takt med den nye virkeligheten. Vår førsteprioritet er å beskytte det amerikanske folket og å gå etter teorristnettverk, sier presidenten til applaus fra publikum.

- Både al-Qaida og IS utgjør en direkte trussel mot folket vår, fordi i dagens verden kan selv noen få terrorister skape mye skade. De bruker nettet for å forgifte sinnene til individer i landet vårt, de underminerer våre allierte.

Obama oppfordrer til å bruke militærmakt mot IS.

- Når du går etter amerikanere, går vi etter deg. Det kan ta tid, men vi har god hukommelse. Vår rekkevidde er ubegrenset.

Vil stenge Guantanamo Obama sier også at han ønsker å stenge Guantanamo-fengselet.

- Det er dyrt, det er unødvendig og det fungerer bare som en rekrutteringsbrosjyre for fiendene våre, sier han.

Han understreker også at vi må kjempe mot politikk som går ut mot mennesker basert på rase eller religion.

- God framtid innen rekkevidde Dersom USA skal takle endringene som kommer i framtiden, må folket stå sammen og politikken endres.

- Framtida vi ønsker, med muligheter og sikkerhet for våre familier, økt levestandard og en levedyktig og fredelig planet for våre barn, alt dette er innen rekkevidde. Men det vil bare skje hvis vi jobber sammen, sier Obama i talen.

Presidentens anger Obama sier det er få ting han angrer på, men en av de er at bitterheten og mistenksomheten mellom partene har blitt verre i stedet for bedre.

- Demokratiet brytes ned når gjennomsnittspersonen føler at personens stemme ikke betyr noe, at systemet er rigget til fordel for de som er rike og mektige. For mange amerikanere føler det slik nå, sier han. 

- Men dette kan ikke være min oppgave alene. Hvis vi ønsker en bedre politikk er det ikke nok å bare bytte ut et kongressmedlem, en senator eller selv en president. Vi må endre systemet for å vise oss fra en bedre side, sier han.

Til tross for store utfordringer konkluderer Obama med at han er håpefull når det gjelder framtida.

- På grunn av dere. Jeg har trua på dere. Det er grunnen til at jeg står her trygg på at nasjonens tilstand er sterk, avslutter han

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media