Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barack Obama med stikk til Donald Trump

- Ikke les sosiale medier.

TRUMP-STIKK: Barack Obama nevner sjeldent sin etterfølger ved navn, men kommer med små stikk nå og da. Foto: AP Photo / Michael Sohn / NTB scanpix
TRUMP-STIKK: Barack Obama nevner sjeldent sin etterfølger ved navn, men kommer med små stikk nå og da. Foto: AP Photo / Michael Sohn / NTB scanpix Vis mer

Å beskrive den sittende amerikanske presidenten, Donald Trump, og hans forgjenger Barack Obama, som rake motsetninger, er neppe langt fra sannheten.

Det er neppe spesielt mye de to er enige om, og på tross av at han lenge lå lavt i terrenget, har Obama det siste året kommet med noen stikk til sin etterfølger.

To råd til en president

Så også onsdag, da Obama var gjest hos Splunk, et internasjonalt data- og programvareselskap.

GLIPP: I et øyeblikk virket det som president Donald Trump glemmer at han har en sønn med førstedamen. Video: CNN. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

Der ble Obama intervjuet på scenen og ble spurt om hvordan han håndterte den store mengden informasjon som er tilgjengelig for en president. Obama svarte at man må ha et godt lag rundt seg, som kan hjelpe presidenten med å finne ut hva slags problem man har foran seg.

Så kom Obama med et par råd, som helt åpenbart er stikk til sittende president Trump.

- En annen ting som er hjelpsomt er å ikke se på TV eller lese sosiale medier, sa Obama, til stor forlystelse blant de frammøtte, ifølge The Guardian.

- Det er de to tingene jeg vil råde deg til, dersom du er president, å ikke gjøre.

Donald Trump er som kjent svært aktiv på Twitter, og har ifølge the Hill tvitret i snitt 284 ganger i måneden de siste seks månedene. Nesten ti ganger om dagen.

Han har heller aldri gått av veien for å servere kraftsalver mot mediene, eller «fake news media», som presidenten oftest kaller dem. Verst går det som regel ut over CNN og New York Times.

Trump har også kalt mediene en «fiende av folket», som seinest denne uka skrev at han kjempet mot «de falske (korrupte) mediene».

- Generelle råd

Selv om Obamas kommentarer for de aller fleste ser ut til å være et lite stikk til Trump, selv om Obama ikke nevner presidentens navn, noe han sjeldent gjør når han omtaler nyhetsbildet, så er ikke Obamas taleskriver Jon Favreau, like sikker.

- Jeg tviler virkelig på at dette var et stikk til Trump, sier Favreau til CNN, og legger til at han tror det bare var et generelt råd.

- Obama har sagt liknende ting om å ikke se på TV og være på sosiale medier hundrevis av ganger tidligere, også før Trump ble presidentkandidat, skriver han på Twitter.

Avslutningsvis kom Obama med nok en advarsel om sosiale mediers påvirkning. Han er bekymret for splittelsen og polariseringen han mener «akselereres» av plattformene.

Han mener mange lever i en boble der deres synspunkter blir forsterket.

- Det er ikke sunt for demokratier og ikke sunt for forholdet mellom land. Vi kan forstå hverandre, og vi har alle felles forhåpninger, drømmer og impulser vi kan kjenne igjen i hverandre. Vår overlevelse avhenger av det, sier Obama.

Den tidligere presidenten lå lenge lavt i terrenget, og unnlot å kritisere sin etterfølger, men i september i fjor brøt han stillheten.

PÅ NORGESBESØK: Den tidligere amerikanske presidenten Barack Obama var på scenen til Oslo Business Forum. Der fikk han spørsmål om hva han ville gjort om han fikk være president i én dag til. Da kom han med et stikk til den nåværende presidenten Donald Trump. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Bare dikter opp ting

Siden da har han kommet med til tider krass kritikk av Trump, selv om han sjeldent omtaler ham ved navn.

- Han bare dikter opp ting på sparket, sa Obama blant annet under et valgkampmøte i forkant av mellomvalget i fjor høst.

Under en tale i Illinois i september i fjor nevnte han riktignok Trumps navn to ganger. Obama snakket om politikk som spilte på «frykt og avsky», og sa at Trumps avfeielser av demokratiske normer var en betydelig trussel mot dagens velferdssamfunn.

- Det startet ikke med Donald Trump. Han er symptomet, men ikke årsaken, sa Obama fra talerstolen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling