Barack Obama nominert til presidentkandidat

Men flere insisterte på å stemme på Hillary Clinton.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama ble som ventet formelt nominert til Demokratenes presidentkandidat onsdag.

Obama ble nominert som den første svarte presidentkandidaten for et av de to store partiene da hans rival Hillary Clinton avbrøt avstemningen for å be om at Obama skulle nomineres enstemmig.

Øyeblikket var historisk og sterkt rørende for mange delegater, for bevegede svarte som sier de aldri hadde trodd at dagen skulle komme da en svart ble presidentkandidat, og for Clintons lojale tilhengere som med tårer i øynene måtte godta den endelige slutten på hennes drøm om å bli president.

Clinton fikk fornyet respekt fra Obamas mange tilhengere, ikke minst de svarte, etter hennes initiativ for å samle partiet foran valget til høsten, et utspill som for øvrig ble avtalt mellom Obamas og Clintons folk i intense forhandlinger.

Avtalt spill

Avtalen skulle sikre at Clinton fikk respekten hun fortjente og at de 18 millioner velgere som stemte på henne, ikke skulle bli ignorert, samtidig som partiet framstår som samlet.

Avstemningen ble innledet etter at Barack Obama og Hillary Clinton formelt ble foreslått tidligere onsdag.

Den første staten som avga sine stemmer, var Alabama som ga 48 stemmer til Obama og fem til Clinton.

Det ble tidlig klart at Obama som ventet ville vinne nominasjonen, men også at landsmøtet fortsatt var splittet.


Fortsatt splittet

AVBRØT:  Hillary Clinton avbrøt avstemningen og tok til orde for at Barack Obama skulle nomineres.
AVBRØT: Hillary Clinton avbrøt avstemningen og tok til orde for at Barack Obama skulle nomineres. Vis mer

Clinton fristilte tidligere onsdag alle sine delegater. Avstemningen viste at mange av dem stilte seg bak Obama, men også at ikke så rent få insisterte på å stemme på sin kandidat Hillary Clinton.

California, der Clinton fikk stor støtte i primærvalget, avsto fra å avgi stemmer, mens Arkansas, som er hjemstaten til Clinton-ekteparet, fulgte hennes oppfordring kvelden før om å stå samlet og ga alle sine 47 stemmer til Obama.

Men da turen kom til Clintons hjemstat New York, tok Clinton ordet for å stoppe avstemningen og foreslå at Obama ble valgt med akklamasjon.

Da avstemningen ble avbrutt, hadde Obama vel 1.500 stemmer og Clinton vel 300. Det trengs 2.210 stemmer for å bli nominert til demokratenes presidentkandidat.
 
(NTB)

JUBEL: Obama er den første svarte presidentkandidaten for et av de to store partiene noen sinne.
FORMELT VALGT: Barack Obama ble i natt formelt nominert som demokratenes presidentkandidat.