Barak: - Israel villig til å gi bort Øst-Jerusalem

Skal inngå i den nye palestinske staten.

ARABISK: Bildet viser sentrale deler av Øst-Jerusalem, med den islamske helligdommene Klippemoskeen og al-Aqsa-moskeen i bakgrunnen. Foto: AHMAD GHARABLI/AFP/SCANPIX
ARABISK: Bildet viser sentrale deler av Øst-Jerusalem, med den islamske helligdommene Klippemoskeen og al-Aqsa-moskeen i bakgrunnen. Foto: AHMAD GHARABLI/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Israel er villig til å oppgi Øst-Jerusalem til fordel for palestinerne. Det er budskapet fra forsvarsminister Ehud Barak, som uttaler seg til avisa Ha'aretz i dag.

- Vest-Jerusalem, med tolv jødiske bydeler som er hjem for 200 000 mennesker, vil bli vårt. De arabiske bydelene, der nærmere en kvart million palestinere bor, vil bli deres, sier Barak til storavisa.

Statsminister Benjamin Netanyahu har tidligere stilt seg avvisende til en deling av Jerusalem.

Omstridt Den østlige delen av byen ble okkupert av Israel fra Jordan etter seksdagerskrigen i 1967 og har vært et sentralt stridsspørsmål i Midtøsten-konflikten siden, ikke minst fordi bydelen rommer så vel muslimske som jødiske og kristne helligdommer, som al-Aqsa-moskeen, Vestmuren og Den hellige gravs kirke.

- En deling av byen krever spesialløsninger med hensyn til helligdommene, understreker forsvarsministeren.

Baraks uttalelser kommer dagen før statsminister Benjamin Netanyahu møter de palestinske selvstyremyndighetenes leder Mahmoud Abbas i Washington, for samtaler mange håper på sikt vil danne grunnlaget for opprettelsen av en palestinsk stat på Vestbredden og på Gazastripen.

KLAR FOR INNRØMMELSER: Forsvarsminister Ehud Barak kommer med de oppsiktsvekkende uttalelsene om Øst-Jerusalem til Israels ledende avis Ha'aretz i dag. Barak mislyktes med å framforhandle en varig fredsavtale med palestinerne for ti år siden, da han selv var statsminister; Øst-Jerusalem var det sentrale stridstemaet. Foto: BAZ RATNER/REUTERS/SCANPIX
KLAR FOR INNRØMMELSER: Forsvarsminister Ehud Barak kommer med de oppsiktsvekkende uttalelsene om Øst-Jerusalem til Israels ledende avis Ha'aretz i dag. Barak mislyktes med å framforhandle en varig fredsavtale med palestinerne for ti år siden, da han selv var statsminister; Øst-Jerusalem var det sentrale stridstemaet. Foto: BAZ RATNER/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Møtet i Washington er første gang israelske og palestinske toppledere møtes ansikt til ansikt etter den omstridte israelske offensiven på Gaza i 2008, som den gang satte en effektiv stopper for de pågående fredssamtalene.

Ett år USA, ved Midtøsten-spesialutsending George Mitchell, skal mekle under samtalene. Israelerne og palestinerne har nøkterne forhåpninger til forhandlingene, men USAs utenriksminister Hillary Clinton er svært optimistisk:

Hun tror en palestinsk stat vil være på plass innen ett år fra nå.

Partene står imidlertid overfor store utfordringer. Den største er det svært betente spørsmålet om israelske bosettinger i de palestinske områdene, mer presist om statsminister Netanyahu vil forlenge byggestansen i bosettingene eller ei.

Den midlertidige byggestansen går ut 26. september, og mange tror det vil bli umulig å fortsette fredssamtalene dersom stansen ikke forlenges. På hjemmebane kan imidlertid den skjøre regjeringskoalisjonen gå i knas dersom Netanyahu opprettholder forbudet, som er svært upopulært blant koalisjonens medlemmer fra ytre høyre, mer spesifikt Yisrael Beiteinu, ledet av kontroversielle Avigdor Lieberman.

På palestinsk side vil spørsmålet om Gazastripen for en stor del være irrelevant i forhold til samtalene, ettersom området styres av Hamas og ikke Abbas' Fatah-dominerte selvstyremyndighet; Hamas avviser enhver forhandling med Israel.

Hemmelige samtaler Baraks Jerusalem-utspill kommer dagen etter at det ble kjent at han har hatt hemmelige samtaler med Abbas i Jordan. De to skal ha diskutert de svært omstridte reiserestriksjonene for palestinere som beveger seg på Vestbredden.

PÅ PLASS I: Den palestinske selvstyremyndightens leder Mahmoud Abbas hilste på USAs utenriksminister Hillary Clinton i går foran de historiske samtalene med israelerne som starter i morgen. Foto: OMAR RASHIDI/EPA/SCANPIX
PÅ PLASS I: Den palestinske selvstyremyndightens leder Mahmoud Abbas hilste på USAs utenriksminister Hillary Clinton i går foran de historiske samtalene med israelerne som starter i morgen. Foto: OMAR RASHIDI/EPA/SCANPIX Vis mer

For ti år siden, da han selv var statsminister, mislyktes Barak i å fullføre fredssamtaler siden han måtte gå av før forhandlingene var sluttført.

Samtidig fortsetter voldeligheter på Vestbredden. I går ble fire bosettere drept utenfor Hebron, i et angrep som en gren av Hamas har tatt på seg skylden for. Så vel Barak som Netanyahu avviser imidlertid at angrepet vil ha innflytelse på samtalene i Washington.

PÅ PLASS II: Abbas' motpart Benjamin Netanyahu hilste også på Clinton. Under samtalene, som innledes med en middag i Det hvite hus, skal også Egypts president Hosni Mubarak og kong Abdullah II av Jordan delta. Foto: MOSHE MILNER/JIM LO SCALZO/EPA/SCANPIX
PÅ PLASS II: Abbas' motpart Benjamin Netanyahu hilste også på Clinton. Under samtalene, som innledes med en middag i Det hvite hus, skal også Egypts president Hosni Mubarak og kong Abdullah II av Jordan delta. Foto: MOSHE MILNER/JIM LO SCALZO/EPA/SCANPIX Vis mer