Barak forberedte full krig

Israels statsminister Ehud Barak snakker ikke lenger om muligheten for fred, bare om faren for krig. I går varslet han harde tiltak for å knuse det palestinske opprøret. Yassir Arafat satt i natt i møte med Bill Clinton i et siste forsøk på å bli enige om rammene for en fredsavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med blikket festet i asfalten forlot Yassir Arafat Det hvite hus seint i går kveld etter et to timer langt møte med Bill Clinton. Møtet ble beskrevet som siste sjanse for en fredsavtale før Clinton går av.

Det var i natt forventet at samtalene skulle fortsette etter en pause. Forventningene til noe gjennombrudd er imidlertid er lave. «USAs forslag oppfyller ikke kravene som må tilfredsstilles i en endelig fredsavtale,» skrev palestinernes forhandler Yasser Abed Rabbo i et brev til Clinton før møtene i går kveld.

Clintons forslag til ramme for en endelig avtale innebærer at palestinerne får 95 prosent av områdene i Israel okkuperer inkludert palestinske bydeler i Jerusalem. Men da må palestinerne gi opp flyktningenes rett til å vende hjem, og Vestbredden vil bli delt i to av en israelsk korridor.

Regional krig

Statsminister Ehud Barak tror ikke lenger en fredsavtale med palestinerne er mulig før valget og advarer mot regional krig.

- Mangelen på en avtale vil i betydelig grad øke faren for regional forverring, sa Barak.

I går varslet han brudd i all politisk kontakt med palestinske myndigheter.

I stedet vil den hardt pressede statsministeren slå hardere til mot det palestinske opprøret.

Drap og blokade

Midlene har Barak selv antydet de siste dagene:

  • Likvidering av palestinske opprørsledere. Ulike palestinske kilder oppgir at mellom åtte og 20 opprørsledere er likvidert av israelske spesialstyrker siden opprøret startet.
  • En tettere blokade av Gaza og de palestinske områdene på Vestbredden. Israelske tanks blokkerte i går hovedveiene i Gaza og delte territoriet i tre. Seint i går kveld skjøt israelske tanks mot palestinske politistasjoner sør på Gaza-stripen. Blokaden av byene på Vestbredden er forsterket.
  • Forberedelser til fysisk separasjon av de palestinske områdene fra Israel og israelsk okkuperte områder uten en fredsavtale.

Valgkamp

Baraks tiltak tolkes inn i den pågående valgkampen han fører mot høyresidens Ariel Sharon. Baraks håp var å nå fram til en fredsavtale med Arafat før valget og gå til valg på den. Nå må han konkurrere med Sharon om hvem som er tøffest mot de palestinske opprørerne. Sharon hevder hæren kan slå ned opprøret, men at Barak ikke har gitt den frie tøyler.

Sharon økte sin allerede store ledelse på meningsmålingene etter bombeaksjonen i Netanya mandag der 34 israelere ble skadd.

Situasjonen likner valgkampen mellom Shimon Peres og Benjamin Netanyahu i 1996. En serie angrep fra Hizbollah-geriljaen i Sør-Libanon vendte opinionen mot Peres. I et forsøk på å framstå som handlekraftig beordret han en voldsom offensiv mot Libanon.

<B>SISTE SJANS:</B>Yassir Arafat drøftet i går den amerikanske rammen for en endelig fredsavtale med president Bill Clinton. Palestinerne er negative til planen for den innebærer at de må gi opp flyktningens rett til å vende hjem.