Barak går av

Israels statsminister Ehud Barak leverer sin avskjedssøknad i dag. Dermed blir det nyvalg i landet innen 60 dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barak kom med kunngjøringen på israelsk fjernsyn i går kveld. Statsministeren stiller opp til nyvalg, og ber nå om det israelske folkets tillit.

Valget gjelder bare statsministerposten, og Barak kalte det "en folkeavstemning om fred."Det er uklart om valget på ny nasjonalforsamling blir gjennomført seinere. Selv om Barak vinner statsministervalget, vil han fortsatt ha store problemer med å styre så lenge Knessets sammensetning består.

- På grunn av den alvorlige situasjonen landet finner seg i...og behovet for å redusere volden og komme videre i fredsforhandlingene, har jeg bestemt meg for å be om det israelske folkets tillit igjen, sa Barak på pressekonferansen i går.

Politisk valg

Baraks popularitet har dalt kraftig etter at konflikten mellom palestinerne og israelerne har blusset opp de siste månedene.

Ifølge israelsk lov, kan Barak bare bli utfordret av Knesset-medlemmer. Den tidligere statsministeren Benjamin Netanyahu kan derfor ikke stille opp til nyvalget. Netanyahu har ledet på meningsmålingene i Israel den siste tida, men kan altså ikke stille til valg.

Baraks sterkeste utfordrer vil være Likud-lederen Ariel Sharon. Mannen som startet urolighetene som har herjet i Midtøsten etter at han spaserte på Tempelhøyden i okober i år.

- Dette er ingen panikkhandling, men et politisk valg for å komme sterkere tilbake. Men risikoen er stor, sier FNs visegeneralsekretær, Terje Rød-Larsen, til TV2 i kveld.

Flertallet mot seg

Det er knapt to uker siden statsministeren varslet nyvalg. De fleste observatører regnet som sikkert at han ville sitte til valg på statsminister og nasjonalforsamling kunne holdes tidlig i mai.

Beslutningen om nyvalg kom etter at Barak fikk flertallet i nasjonalforsamlingen Knesset mot seg. Forsøkene på å danne en bred samlingsregjering med høyrepartiet Likud strandet også.

<B>GÅR AV:</B> Statsminister Ehud Barak annonserte overraskende at han leverer sin avskjedssøknad i morgen.