Barak gir seg

Avgående statsminister Ehud Barak i Israel trakk seg i går fra all politikk. I et dramatisk brev skriver mannen, som er skviset av de aller fleste, at han ikke vil bli forsvarsminister i en ny regjering, og at han trekker seg fra både stillingen som arbeiderpartileder og medlem av Knesset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i et brev til påtroppende statsminister Ariel Sharon og generalsekretæren i Arbeiderpartiet, Raanan Cohen, Barak kunngjorde avgangen rett før midnatt i går norsk tid.

Når Barak nå trekker seg fra all politikk, skjeer det etter at han har mistet praktisk talt alle sine venner i det partiet han fortsatt leder.

Det dramatiske valgnederlaget tidligere denne måneden, og Baraks signaler om at han både ville ta en lang politisk ferie, og siden hans ønsker om å sitte i erkerivalen Sharons regjering, har fratatt ham restene av hans politiske kapital.

Hvis ikke Likud etter dagens dramatiske nyheter får til et samarbeid med et arbeiderparti uten Barak, må Sharon gå sammen med ytre høyre og de religiøse.

Kjempet og tapt

Det ble en trist sorti for Barak i går. Akkurat som han gjorde før valget tidligere denne måneden, har han kjempet og tapt stort. Det er Baraks ønske om å gå inn i Sharons regjering som forsvarsminister, som partiløs, som har skapt sterke reaksjoner.

Knapt noen av høvdingene i Arbeiderpartiet har stilt opp i radio og fjernsyn for å forsvare sin falne leder de siste dagene. Et helt kor har oppfordret ham offentlig til å pakke og dra hjem. Et forsøk på å få partiets ordførere til å undertegne et opprop til støtte for Barak som ny forsvarsminister falt i fisk.

Tvert imot skrev ordføreren i Haifa, Amram Mitzna, et åpent brev i avisa Maariv i helga under overskrifta «Min venn Ehud, gå hjem»:

«Ditt vanvittige stormløp inn i Sharons regjering gjør skam på deg og oss, medlemmene i fredsleiren. Kløfta er dypere enn du er i stand til å forstå i øyeblikket, og ikke bare i forhold til meg. Du hører stemmene, som vi alle gjør, men du velger å overse dem. (...) Skuffelsen over din oppførsel etter valget er stor. Du handler som om du ikke forstår at nasjonen ikke vil ha deg ved statens ror.»

Det er kraftige ord fra en politisk venn. Men Baraks fordums venner var rasende over løftebruddet hans fra den tunge valgnatta, da han lovte å gå av som partileder og «dra hjem» fra politikken for en stund.

«Feilslått lederskap»

Yossi Sarid, lederen for venstrepartiet Meretz, var selv før avgangen klar i sin dom.

- Vi vil ikke være i stand til å støtte Ehud igjen. Og hvis ikke vi gjør det, hvem vil da? sa Sarid søndag.

I helga sendte utenriksminister Shlomo Ben-Ami, som var en nær rådgiver for Barak i forhandlingene med palestinerne, et vredens brev til sin statsminister, hvor han kalte Baraks oppførsel før den endelige abdikasjonen i går kveld «skrikende feilslått lederskap som gjør skam på alle normer for personlig oppførsel». Professor Ben-Ami har brukt mange akademiske år på å studere politisk lederskap, så han kjenner emnet.

De siste dagene har forhandlingene om en samlingsregjering stått i stampe, mye på grunn av usikkerheten om Baraks rolle.

Et klart tegn på Baraks fallende stjerne kom allerede søndag, da Sharon uttalte at det er Arbeiderpartiet han vil danne samlingsregjering med, ikke Barak.

<B>GIR SEG:</B> Israels avgående statsminister Ehud Barak trekker seg fra all politikk.