Barak i hastemøte om Midtøsten-fred

Jerusalem: Statsminister Ehud Barak kalte imorges sammen sine nærmeste rådgivere for å drøfte Israels svar på USAs fredsutspill. Palestinerne har allerede reist innvendinger mot planen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diplomater jobber hektisk for å bringe Barak og palestinernes president Yasser Arafat sammen til toppmøte i Egypt. Hvis samtlige brikker faller på plass, kan et slik toppmøte finne sted allerede imorgen.

Arafat sa til pressefolk i Gaza by at palestinerens fremste ledere ikke er tilfreds med det nye meklingsforslaget som USAs president Bill Clinton har lagt fram. Clinton ga Arafat og Barak frist til ikveld med å svare på forslaget.

«Avgjørende»

Arafat framholdt at den fire dager lange muslimske høytiden Eid el-Fitr, som begynte idag, blir en avgjørende periode for palestinerne. -Med Guds hjelp skal en palestinsk gutt eller pike heise det palestinske flagg på Jerusalems murer, sa han.

En palestinsk tjenestemann tilføyde at det siste utspillet fra Washington ikke inneholder noe særlig nytt, i forhold til de tankene som ble lagt fram på Camp David-toppmøtet i juli i år. Palestinerne har reist innvendinger, men verken svart ja eller nei til et nytt toppmøte, sa han.

Begge parter har bekreftet at Clintons utspill går direkte til hjertet av fredsprosessen i Midtøsten: Det omhandler helt sentrale spørsmål som herredømmet over Øst-Jerusalem, de jødiske bosettingenes framtid og endelige grenser for en eventuell palestinsk stat.

Ifølge flere amerikanske kilder har Clinton foreslått at palestinerne får kontroll over Øst-Jerusalem, inklusive Tempelhøyden, som muslimene kaller Haram al-Sharif. Til gjengjeld må palestinerne oppgi kravet om at flykninger får vende tilbake til Israel.

Et toppmøte må åpenbart ta for seg flere vanskelige spørsmål: Størrelsen på en framtidig palestinsk stat, sikkerhetsavtaler mellom denne og Israel, er blant de vanskeligste.

Israeleren insisterer på rett til å overfly palestinske områder, noe motparten er sterkt negativ til.

Sluttstrek

Diplomater påpeker at det begynner å haste for Bill Clinton, dersom han ønsker å sette sluttstrek for sin presidentperiode med en fredsavtale for Midtøsten. Jakten på varig fred i Midtøsten har stått sentralt i Clinton-regjeringens utenrikspolitikk siden 1993.

Israels regjering godkjente i prinsippet Clintons nye utspill allerede søndag kveld. Men israelerne vil ikke gi noe endelig svar før Arafat har svart på palestinernes vegne, skrev Tel Aviv-avisen Haaretz onsdag.

Ifølge Jerusalem Post er det amerikanerne som nå virker mest utålmodige etter å få forhandlingsprosessen i gang igjen. Både israelere og palestinerne har bedt om mer tid til å studere Clintons forslag, skrev Jerusalem-avisen.

(NTB, Dagbladet.no)