Barak må ha støtte fra folket

Israels statsminister Ehud Barak drar i dag til USA. Toppmøtet der kan avgjøre både Israels og hans egen framtidige skjebne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barak drar til toppmøtet på Camp David selv om regjeringen hans ikke lenger har et flertall bak seg i nasjonalforsamlingen Knesset. Rett før toppmøtet gikk regjeringen hans i total oppløsning.

Men Barak reiser fordi han ble valgt til statsminister direkte av folket. Han satser på at han vil få støtte fra folket - om det blir en avtale om fred mellom Israel og palestinerne i Camp David. En fredsavtale vil i alle tilfelle bli lagt ut til folkeavstemning.

Clinton advarer

Forventningene til toppmøtet mellom Barak og palestinernes leder Yassir Arafat var små før den israelske regjeringen begynte å falle sammen. Det er de vanskeligste spørsmålene som står igjen - hvem som i framtida skal ha kontroll over Jerusalem, hva som skal skje med de israelske bosettingene, og hva slags framtid de palestinske flyktningene skal få.

President Bill Clinton skal selv delta på toppmøtet, og heller ikke han er optimistisk. Men i går kom han med en advarsel:

- Hvis partene ikke kommer fram til en avtale, så vil det komme mer fiendtlighet, mer bitterhet og kanskje enda mer vold, skriver den amerikanske presidenten i den siste utgaven av magasinet Newsweek.

På rekke og rad

Det ultraortodokse Shas-partiet kunngjorde i går at det trekker seg fra den israelske regjeringen. Samme dag leverte innenriksminister Nathan Sjaranskij sin avskjedssøknad. Med ham ryker fire plasser i nasjonalforsamlingen. Shas-partiet hadde hele 17 plasser.

arne.foss@dagbladet.no