Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barak og Arafat vil stoppe blodbad

Blodbadet i Midtøsten fortsetter. Tallet på drepte har passert 60. Nå møtes Palestinernes president Yasser Arafat og Israels Ehud Barak i Paris i et håp om å stanse voldsspiralen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arafat ankom seint i natt Paris for å ha samtaler om den fastlåste situasjonen i Midtøsten, etter å ha sittet i krisemøte med den palestinske regjeringa og sikkerhetsrådet. En USA-presset Barak er ventet til Paris seinere i dag. De to skal ha samtaler med USAs utenriksminister Madeleine Albright og Frankrikes president Jaques Chirac.

- Møtet i dag kommer som en reaksjon på voldsøkningen de siste dager, sier Albright til nyhetsbyrået Associated Press.

Arafat og palestinerne oppfordret etter krisemøtet i går det internasjonale samfunnet om å intervenere i konflikten for å stoppe blodbadet mellom Israelere og palestinere.

- Situasjonen nærmer seg full krig, mener FNs generalsekretær Kofi Annan.

Nå fortsetter volden på det sjette døgnet. To bevæpnede palestinere ble drept i en skuddveksling med israelske styrker vest for Ramallah på Vestbredden tidlig i morges, melder NTB.

Feig Jagland

Her hjemme har utenriksminister Torbjørn Jagland måttet tåle hard kritikk for den norske regjeringens håndtering av situasjonen.

- Feigt er en velplassert beskrivelse av Norges og utenriksminister Torbjørn Jaglands manglende fordømmelse av Israelernes overgrep i den pågående uroen, sier tidligere statsminister Kåre Willoch til Dagbladet.

Volden sprer seg

Uroen i Midtøsten har spredd seg fra de palestinske områdene. I går kveld ble nok en palestiner skutt ned av israelske sikkerhetsstyrker i Israel. Det bor over 1,3 millioner palestinere med israelsk statsborgerskap i landet. Opprør blant disse er en ny situasjon for israelske myndigheter, skriver NTB.

Fredag - vredens dag

De islamske organisasjonene i Palestina har erklært førstkommende fredag for «vredens dag».

- Vår vurdering er at klimaks i denne saken ligger foran oss, sa nestkommanderende i det israelske forsvaret, generalmajor Moshe Yaalon, i går.

Det var den ekstreme opposisjonspolitikeren Ariel Sharons provoserende rundtur på området rundt al-Aqsa-moskeen og Klippedomen sist torsdag som utløste uroen. Fredag kan det hellige stedet, som muslimene kaller Haram al-Sharif og som jødene kaller Tempelplassen, bli sentrum for nye blodige uroligheter. Det er forventet at flere titusener palestinere vil komme til fredagsbønnen og deretter markere det som i går ble erklært «vredens dag». Sharon ble av en israelsk granskingskommisjon utpekt som ansvarlig for massakrene på 800 palestinere i flyktningleirene Sabra og Shatilla i 1982. Palestinerne ser det som en provokasjon i seg selv at han har fått lov til å vende tilbake til israelsk toppolitikk.

Bak proklameringen av «vredens dag» står Organisasjonen for islamsk enhet, en paraply for alle de islamske bevegelsene i Palestina. Her oppfordres alle verdens muslimer til å «reise seg i sinne for å forsvare al-Aqsa».

Massemobilisering

I de palestinske områdene foregår det nå en massemobilisering for å få flest mulig til å møte opp til fredagsbønnen på Haram al-Sharif. Slike massemønstringer har tidligere ført til omfattende uro i Jerusalem. Situasjonen nå er mer spent enn noensinne. Også i går fortsatte kampene på Vestbredden og i Gaza. Israelske soldater støttet av kamphelikoptere angrep flere hundre demonstranter i Gaza. Minst fem palestinere ble drept og flere titalls skadd. Den ene av de drepte fikk hele ansiktet skutt bort med maskinpistol.

<B>VOLD:</B> Volden fortsetter på sjette døgnet i Midtøsten.
MØTE:</B> Arafat og Barak møtes senere i dag i Paris, i håp om å stoppe blodbadet i Midtøsten.