Barak samler troppene

Toppene i det israelske Arbeiderpartiet slutter nå rekkene bak Ehud Barak foran den beinharde valgkampen mot Ariel Sharon. Selv Shimon Peres' allierte har stilt seg bak Barak, sier statsråd Michael Melchior til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed har Shimon Peres gått på et nytt politisk nederlag i sin lange karriere. Han vurderer fortsatt å stille som statsministerkandidat i valget 6. februar neste år, men at selv hans nærmeste støttespillere i Arbeiderpartiet stiller seg bak Barak, er et tilbakeslag. Peres hadde i går samtaler med venstrepartiet Meretz for å drøfte muligheten for å bli deres kandidat.

- Vi vurderer nå nøye om det vil splitte eller styrke fredsleiren dersom Peres stiller til valg. Jeg har gitt mine råd. Sjansene for at han stiller er 50- 50, sier Melchior på telefon fra Jerusalem. Fristen for påmelding til valget går ut torsdag.

General i kamp

Det som er sikkert, er at opposisjonens kandidat blir Ariel Sharon, leder av Likud-partiet. I går trakk tidligere statsminister Benjamin Netanyahu seg fra valget etter at parlamentet Knesset nektet å oppløse seg selv.

- Bare Sharon kan gi fred, er slagordet den gamle generalen har valgt. Han er motstander av Oslo-prosessen og har hamret løs på statsminister Barak for hans forslag om å gi palestinerne noe myndighet i Jerusalem.

Kains merke

Sharon leder med mellom 5 og 7 prosent over Barak på meningsmålingene. Målingene viser at Peres har bedre sjanser overfor Sharon.

Sharon ledet Israel inn i det 20 år lange marerittet i Libanon og ble utpekt som ansvarlig for massakrene på 800 palestinere i flyktningleirene Sabra og Shatilla. Israelske kommentatorer sier den 72 år gamle hauken vil bli statsminister for å «kvitte seg med det Kains-merke» han fikk da han måtte gå av som forsvarsminister etter massakren i Beirut.

Melchior foretrekker Sharon framfor Netanyahu.

- Han er langt mer pragmatisk enn det omverdenen oppfatter han. Det er lettere å inngå avtaler med Sharon enn med Netanyahu, sier Melchior.

Han viser til at Sharon var forsvarsminister i den eneste israelske regjering som har evakuert bosettinger på okkupert jord. Det skjedde da Israel trakk seg ut av Sinai i 1982.

Avgjørende avtale

Barak spiller høyt for å få til en fredsavtale med palestinerne før valget og gå til valg på denne. I dag starter samtaler mellom palestinere og israelere i Washington.

- Dette er absolutt seriøse forhandlinger. Parametrene for en avtale er mer eller mindre klare, sier Melchior.