Barak til sengs med fienden

Israels utgående statsminister Ehud Barak gikk seint i går kveld med på å inngå samlingsregjering med Ariel Sharon, som knuste ham i valget for litt over ei uke siden. Baraks kuvending møter storm i hans eget parti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- På møtet mellom statsminister Ehud Barak og påtroppende statsminister Ariel Sharon ble det enighet om å opprette en nasjonal samlingsregjering, het det i en erklæring fra Baraks kontor i går kveld. Sharon og Barak hadde da sittet sammen i møter i tre timer.

På valgnatta 6. februar annonserte Ehud Barak at han trakk seg fra alle politiske verv etter det knusende nederlaget for hauken Sharon. Nå har han altså akseptert å fortsette som forsvarsminister i Sharons regjering og ønsker å trekke hele Arbeiderpartiet inn med seg.

Møter storm

Ehud Baraks oppsiktsvekkende beslutning blir kraftig kritisert av hans partikolleger.

- Enmannsstyret i Arbeiderpartiet endte for ei uke og to dager siden, tordnet innenriksminister Haim Ramon, en sentral politiker i Arbeiderpartiet. Han sier beslutningen om samlingsregjering ikke er gyldig før partiets forhandlingsutvalg har godtatt den.

- Jeg aksepterer ikke at Barak får lov til å konkludere med noe som helst, sa Ramon til avisa Ha'aretz.

Vilkår

Avtalen i går er bare en intensjonsavtale. Vilkåret for en samlingsregjering er at de to partiene blir enige om de politiske retningslinjene for en regjering. Barak og Sharon har hatt totalt ulikt syn på utformingen av en endelig fredsavtale med palestinerne.

Bortsett fra at Arbeiderpartiet får forsvars- og utenriksministeren er heller ikke fordelingen av ministerposter i en eventuell samlingsregjering klar. Veteranen og Barak-kritikeren Shimon Peres er tippet som ny utenriksminister.