Barak til toppmøte med mindretall i ryggen

Statsminister Ehud Barak reiser til forhandlinger i Washington med en mindretallsregjering i ryggen. Mistillitsforslaget mot ham ble stemt ned i Knesset i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels statsminister Ehud Barak overlevde dagens mistillitsforslag. Baraks regjering er nå i mindretall etter at tre partier har trukket seg ut i løpet av kort tid. Det russiske immigrasjonspartiet trakk seg i går. Leder Natan Sharansky uttalte at han ikke kan være del av en regjering som ofrer israelske nasjonale interesser under de kommende forhandlingene, skriver Dagsavisen.

Det største sjokket var tapet av koalisjonspartneren Shas, som i utgangspunktet ville avvente til etter oppmøtet. Partileder Eli Yisahi valgte likevel å tekke seg ut, og hevder at han faktisk styrker Baraks forhandlingsposisjon. Logikken er at Barak nå må reise til Camp David uten koalisjon, uten regjering og uten en majoritet blant folket. Dermed må han ha med seg en god avtale hjem, skriver avisa Jerusalem Post.

Ingen stillstand

I morgen setter Barak seg på flyet til et toppmøte som det hefter stor spenning ved. De vanskeligste konfliktene mellom jøder og palestinere er enda ikke løst.

- Utsettelser er ikke lenger et alternativ, skriver USAs president Bill Clinton i Newsweek i dag.

- Partene har selv gitt seg selv frist til september for å løse de gjenstående spørsmålene. Konflikten mellom israelere og palestinere kjenner ingen stillstand, skriver Clinton.

- Den kan gjøre framskritt mot fred, eller den kan skli tilbake i kaos. Den vil ikke stå stille.

Samtidig forbereder begge sider seg på at forhandlingene skal mislykkes. Den israelske hæren utfører ifølge Newsweeks kilder øvelser som innbefatter angrep på konstruerte landsbyer. Palestinerne skal på sin side ha smuglet inn antitank-raketter.

De to partene vil få store problemer med å enes om grensene for en palestinsk stat, rettigheter til 3,5 millionar palestinske flyktninger og de jødiske bosettingenes framtid.