Barak trakk seg som partileder etter valgfadese

Tel Aviv : Ehud Barak trakk seg natt til onsdag som leder for det israelske arbeiderpartiet, etter å ha erkjent braknederlaget for høyrelederen Ariel Sharon i statsministervalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 99,9 prosent av stemmene talt opp natt til onsdag, lå Sharon an til å ha vunnet med 62,6 prosent, en seier som savner sidestykke i landets historie.

Barak gjorde likevel gode miner til slett spill, da han i en tale til sine egne tilhengere erkjente nederlaget.

- Venner, vi har tapt et slag men vi skal vinne krigen, sa en smilende Barak, før han nærmest i en bisetning kunngjorde sin egen avgang som partileder.

- Velgerne har talt og jeg respekterer demokratiets spilleregler, fortsatte Barak og la til at han alt hadde ringt Sharon og gratulert med seieren.

Bare sekunder etter at den første valgdagsmålingen ble kjent, slapp Likud-tilhengere jubelen løs i Tel Avivs gater, der de tutende og syngende kjørte rundt i biler og viftet med israelske flagg.

Sharon selv lot alle vente til klokka 01 lokal tid, før han entret scenen under Likuds valgvake.

Harmoni og fred

- Medborgere, i dag har Israel lagt ut på en ny vei, en vei som skal lede til harmoni og genuin fred, sa han nærmest alvorstynget, og benyttet anledningen til å minnes hustruen Lily som døde av kreft for et år siden.

FEIRER: Tilhengere av Ariel Sharon feirer valgseieren over Ehud Barak.Foto: SCANPIX
FEIRER: Tilhengere av Ariel Sharon feirer valgseieren over Ehud Barak.Foto: SCANPIX Vis mer

Til piping fra salen gjentok deretter den 72 år gamle omstridte eks-generalen sin invitasjon til det israelske arbeiderpartiet om å bli med i «en bredest mulig sammensatt nasjonal samlingsregjering».

Da han gjentok valgløftene om ikke å avvikle en eneste bosetting i de okkuperte områdene, og forsvare Jerusalem status som Israels evige og forente hovedstad, sto jubelen derimot i taket.

Gode miner

Mens Barak selv holdt masken da han talte på partiets valgvake, greide flere av hans partikolleger ikke helt å skjule sin bitterhet over valgfadesen.

- Det var de ultraortodokse og de israelske araberne som styrtet Barak, sa Knesset-representanten Colette Avital.

- Det som i dag har skjedd her i landet er det største hasardspillet vi har vært vitne til siden 1948. Jeg håper og ber om at dette ikke ender med katastrofe, la Yossi Beilin, en av arkitektene bak Oslo-prosessen, til.

Både Barak og den øvrige partiledelsen takket senest tirsdag bestemt nei til invitasjonen fra Sharon om å bli med i en samlingsregjering, men ikke før hadde valglokalene stengt før tonen ble en annen.

- Dette kommer helt an på Sharon. Dersom målet med en slik samlingsregjering er å oppnå en fredsavtale med palestinerne, utelukker jeg ikke at vi vil delta, sa arbeiderpartipolitikeren Eli Goldschmidt.

Barak bekreftet selv muligheten i sin avskjedstale, men tok forbehold om at målet måtte være en fredsavtale med palestinerne.

Lavt frammøte

Deltakelsen under tirsdagens statsministervalg i Israel lå trolig på rundt 60 prosent, og det er i så fall nok en rekord i landets historie.

Nærmere 80 prosent av landets 4,5 millioner stemmeberettigede deltok til sammenlikning under valget i mai 1999, der Barak slo Likuds sittende statsminister Benjamin Netanyahu.

Enkelte kommentatorer har påpekt at tirsdagens valg i realiteten var et surrogat-valg, ettersom venstresida ønsket at fredsprisvinner Shimon Peres skulle stille som kandidat mens høyresida ønsket Netanyahu.

Barak nektet til det siste å vike plassen for Peres, dystre meningsmålinger til tross, mens Netanyahu nektet å stille dersom det ikke samtidig ble holdt valg på ny nasjonalforsamling, vel vitende om hvor vanskelig det er å styre med dagens 18 fraksjoner i Knesset.

At Sharon blir Israels femte statsminister på seks år, viser til fulle hvilke problemer som venter ham.

Palestinsk bekymring

Palestinerne la ikke skjul på sin bekymring da de første resultatene ble kjent.

- Men vi er innstilt på å forhandle videre, sa palestinernes president Yasser Arafat i en kort kommentar. Arafats nære medarbeider Nabil Shaath utdypet dette.

- Vi ser ikke dette valgresultatet som et israelsk nei til fred, men som et nei til Ehud Barak fra alle dem som ønsker fred. Sharon er valgt av det israelske folk, det israelske folk er våre fredspartnere, og selvfølgelig må vi forholde oss til ham. Om han vil ha noe med oss å gjøre, er derimot et åpent spørsmål, sa Shaath.

- Den freden Sharon så langt har tilbudt oss, er ingen fred overhodet. Hvordan kan han tro at det blir fred med fortsatt israelsk okkupasjon, la den palestinske ministeren til.

Sharons talsmann Meir Sheetrit åpnet likevel døra på klem.

- Vi ønsker fred, men ikke fordi vi er spesielt glade i palestinerne. Vi ønsker fred fordi vi er dømt til å leve sammen, men det må være en fred på vilkår som vi kan godta, sa han sent tirsdag kveld

(NTB-Nils-Inge Kruhaug)

FEIRER: Tilhengere av Ariel Sharon feirer valgseieren over Ehud Barak.Foto: SCANPIX