Barak trekker seg fra alle politiske verv

Israels avtroppende statsminister Ehud Barak kaster kortene, og gir dermed tilsynelatende opp sin politiske karriere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kunngjorde Ehud Barak sent tirsdag kveld. Den tidligere generalen som ikke lyktes i å nå fram til en fredsavtale med palestinerne trekker seg fra alle former for politisk liv. Han vil ikke lenger sitte i nasjonalforsamlingen, og ga også avkall på vervet som forsvarsminister i regjeringen til påtroppende statsminister Ariel Sharon, som leder høyrepartiet Likud.

Ingen klar favoritt

Det er fremdeles ikke klart hvem som vil erstatte Ehud Barak, men den israelske avisa Haaretz mener den mest sannsynlige kandidaten til å ta over det foreløpige ledelsen av partiet er generalsekretæren i arbeiderpartiet Raanan Cohen.

Det er andre gang Ehud Barak trekker seg fra politikken. Første gang var valgnatta, rett etter at nederlaget ble kjent. Barak angret seg senere, og aksepterte vervet som forsvarsminister i den nye regjeringen.

Presset

Den kuvendingen førte til furore både innenfor og utenfor partiet. Israelsk presse legger ikke skjul på at de tror at Barak har blitt presset til å trekke seg.

Tirsdag kveld møttes nemlig opposisjonen i partiet for å bli enige om en strategi for å kvitte seg med Barak. Blant deltakerne på møtet var flere favoritter i kappløpet om lederstillingen i partiet.

(NTB)