Barbari fra middelalderen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Drap på kvinner som skal ha krenket familiens ære, burde høre middelalderen til. Men slike barbariske handlinger har likevel et stort omfang i dagens Pakistan. Det er nå grundig dokumentert gjennom en rystende reportasje i TV2 og i en rapport fra Amnesty International. Rapporten konkluderer med at det i Pakistan hvert år begås hundrevis av drap på kvinner som skal ha brakt skam over familien. Den peker også på at politi og rettsmyndigheter ser gjennom fingrene med drapene og lar seg bestikke til å la være å etterforske eller tiltale gjerningsmennene.
  • Men også i Norge lever unge kvinner med muslimsk bakgrunn i fare for å bli drept av sin egen familie dersom de nekter å inngå tvangsekteskap. Det er dokumentert at flere æresdrap har funnet sted i Norge. Unge jenter med bakgrunn og oppvekst i Norge skal også være brakt til Pakistan og drept. At slike grusomheter kan finne sted i vår tid, og langt på vei aksepteres, er nærmest ufattelig.
  • Nesten like ufattelig er at dette har fått skje uten kraftige reaksjoner fra norske myndigheters side. Det bor om lag 60000 mennesker med bakgrunn fra muslimske land i Norge. Det er på høy tid at norske myndigheter tar en grundig debatt med de åndelige og politiske lederne i innvandrermiljøene om hva som kan gjøres for å unngå at nye liv går tapt som følge av forhistoriske æresbegreper. Ingen må akseptere at forskjeller i kultur og tradisjon blir brukt som unnskyldning for denne typen kvinneundertrykking.
  • Menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson sier til Dagbladet at norske myndigheter har etablert et kontaktnett i Pakistan til hjelp for unge kvinner som er sendt dit for å tvangsgiftes mot sin vilje. Det er et godt og handlingsrettet tiltak, men også et soleklart ansvar for norske myndigheter. Det dreier seg om norske jenter med norsk statsborgerskap som har krav på våre rettsnormer og vår rettsbeskyttelse.
  • Men også det internasjonale samfunnet har et ansvar for at foreldede tradisjoner og æresbegreper fortsatt setter de mest grunnleggende menneskerettigheter til side.