Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barbari i utvikling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Israel står nå ansvarlig for det mange anser som en massakre i Qana i Sør-Libanon. Rundt 60 mennesker, hvorav 37 barn, søkte tilflukt i en bygning som ble lagt i ruiner av israelerne. Alle ble drept. Det er med avsky vi ser barbariet som nå utvikler seg i krigen mellom Israel og Hizbollah. I snart tre uker har Israel demonstrert sin nådeløshet med overlegen militær overmakt. Særlig overfor uskyldige sivile, inkludert de mange tusen som jages bort fra sine hjem og ut på veiene. Hizbollah på sin side har baser blant sivile og utsetter dem også for død og lemlestelser. Israels angrep på Qana er likevel det verste verden har sett i løpet av de tre ukene krigen har rast.

• Det internasjonale samfunn, FN, har vært tvunget ut på sidelinjen av USA under denne krigen. Generalsekretær Kofi Annan er dypt fortvilet over at hans appeller om øyeblikkelig våpenhvile ikke har vært tatt til følge og at USA hindrer Sikkerhetsrådet i å fordømme Israels angrep på Qana. Annan har helt rett når han nå sier at hele FNs prestisje står på spill. Særlig gjelder det Sikkerhetsrådets autoritet. Det er en hån mot alle sivile som rammes av krigen i Midtøsten at Det internasjonale samfunn bare kan uttrykke sterk bekymring hver gang krigen trappes opp. Noe annet tillater ikke USAs FN-ambassadør John Bolton.

• Raseriet mot FN kom da også til uttrykk i helga da verdensorganisasjonens kontorer i Beirut ble stormet og rasert. Rasende demonstranter ga uttrykk for sin avmakt, men også sin forakt. Kofi Annan er smertelig klar over at Sikkerhetsrådet verken har stått samlet eller handler raskt og effektivt. Og han frykter for organisasjonens framtid.

• Israel har lovet 48 timers våpenhvile mens angrepet i Qana undersøkes av de israelske myndighetene. Samtidig har Israels forsvarsminister Amir Peretz antydet at angrepene vil bli utvidet. USAs utenriksminister gjentar at en våpenhvile kan komme i stand i løpet av uka. Sivilbefolkningen i Libanon, i Israel og i Gaza har ikke mer tid å gi. Gi dem en våpenhvile og sett i gang politiske samtaler. Alt annet vil være barbari.