Barbariet Amerika

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • USA fortsetter ufortrødent å ta livet av mennesker i regi av delstatene i unionen. Med ansiktet i alvorlige folder erklærte Texas-guvernør og republikansk presidentkandidat George W. Bush at rettferdigheten hadde skjedd fyllest da 36-årige Gary Graham ble tvunget ned på benken der han fikk giftsprøyta. Det var henrettelse nummer 135 mens Bush har vært guvernør i Texas.
  • Vi tror ikke at alle disse er uskyldig dømt. De er alle dømt for grove og groteske forbrytelser. Men det amerikanske rettsvesenet som har dømt dem til døden, er en skam og skandale. I Grahams tilfelle er det påvist at hans forsvarer gjorde en elendig jobb. Graham er dømt for drap på grunnlag av vitneprovet til ett eneste øyevitne som satt i sin bil ca. 25 meter fra åstedet. Med normalt forsvarerarbeid skulle ikke dette holde til å fastslå skyld «utenfor enhver rimelig tvil», slik beviskravet er også i USA.
  • Men tvilen ved Grahams skyld er likevel ikke hovedpoenget. Dødsstraff er barbarisk og usivilisert. Land som praktiserer henrettelser, kan ikke bli tatt opp som medlemmer i EU. Fra tid til annen kritiseres henrettelsene i land som Irak og Libya i den amerikanske offentligheten. Diktatorene Saddam Hussein og Moammar Kadhafi blir framstilt som politiske pariaer i spissen for stater uten rettssikkerhet og human straffepleie.
  • Den kritikken kan like gjerne rettes mot det amerikanske rettsvesen der hverdagen ligger milevidt fra framstillingene i TV-serier om forskjellige luksusadvokater med Ally McBeal som den mest uvirkelige. Fattigfolk som mistenkes for grove forbrytelser, blir tildelt alkoholiserte, utslitte og illusjonsløse jurister som markedet ellers har skylt opp på tinghusenes trøstesløse strand. De forbereder seg ikke, sovner under rettsforhandlingene og lar være å råde sin klient til å bruke de virkemidlene som faktisk er bygd inn i systemet.
  • Resultatet er en serie tvilsomme dødsdommer, og henrettelser på samlebånd som gjør USA til et barbarisk og primitivt land.