– Barbarisk og umenneskelig

Iran bekrefter steining. Kraftig reaksjon fra Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter søndagens ubekreftede meldinger om at Jafar Keyiani likevel er blitt steinet, på tross av at henrettelsen hans ble utsatt etter internasjonalt press, har norske myndigheter og menneskerettighets-

organisasjoner krevd svar fra iranske myndigheter på om dette er tilfelle.

Nå foreligger det offisielle svaret fra iranske myndigheter: Jafar Keyiani er blitt steinet. Dette skal ha skjedd klokka 11 forrige torsdag i landsbyen Aghche Kand utenfor Takestan.

Keyiani skal ha blitt steinet av politi- og sikkerhetsstyrker i landsbyen, lokalbefolkningen skal ikke ha deltatt.

Lenge ubekreftet

Tidligere ubekreftede meldinger gikk ut på at en anonym tjenestemann i det iranske justisdepartementet hadde bekreftet steiningen overfor et eksiliransk nettsted, og etter hvert gikk også offisielle talsmenn ut i iranske medier og fortalte om henrettelsen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre gikk seinest i går ut og avkrevde svar fra Iran via ambassadøren i Norge, som ikke kunne gi noe svar.

– I dag innkalte vi Irans ambassadør igjen, og han kunne nå bekrefte det han ikke kunne i går: at Keyiani er blitt steinet, sier Frode Andersen, fungerende pressetalsmann i UD, til Dagbladet.no.

STEINING: Bildet er hentet fra en steining i det nordlige Iran for sju år siden. Foto: REUTERS/SCANPIX
STEINING: Bildet er hentet fra en steining i det nordlige Iran for sju år siden. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Nå, med bekreftelsen fra myndighetene, reagerer Utenriksdepartementet og Støre med massiv fordømmelse.

– Jeg er opprørt over at steiningen har blitt gjennomført, og fordømmer dødsstraff ved steining på det sterkeste. Det er en grunnleggende umenneskelig og barbarisk straffemetode, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

– Steiningen føyer seg inn i rekken av menneskerettighetsbrudd fra Irans side, og bryter med Irans forpliktelser i forhold til sentrale FN-konvensjoner, sier utenriksministeren.

Bekymret for Ebrahimi

Under dagens møte med Irans ambassadør ble det understreket at Norge er bekymret for at Mokarrameh Ebrahimi, den dødsdømte kvinnen, skal lide samme skjebne som Keyiani.

– Norge vil i samarbeid med andre land på det sterkeste oppfordre iranske myndigheter til å forhindre at steiningen blir gjennomført, understreker Støre.

Ifølge UD har den norske ambassaden i Teheran fått instruks om å presse på for at internasjonale representanter får besøke Ebrahimi i fengselet.

Dømt for utroskap

Jafar Keyiani og Mokarrameh Ebrahimi har sittet i fengsel i elleve år, dømt til døden for et utenomekteskapelig forhold mellom dem som resulterte i en datter som nå er elleve år.

De to skulle etter planen henrettes 21. juni, men etter massivt press fra flere land, inkludert Norge, erklærte iranske myndigheter at henrettelsen var stoppet.

Amnesty har imidlertid vært bekymret for at paret likevel ville bli steinet etter at det internasjonale bråket hadde gitt seg, ettersom dommen mot Keyiani og Ebrahimi ikke er omgjort, og nå ser det ut til at menneskerettighetsorganisasjonen har fått rett.

Over 20 000 Dagbladet.no-lesere skrev under på et opprop mot dødsdommen. Underskriftene ble overlevert den iranske menneskerettskomiteen da utenrikskomiteen besøkte Iran for to uker siden.

Skal ikke brukes

– Steining er en barbarisk straffemetode som helt klart er i strid med Irans menneskerettighetsforpliktelser, uttalte utenriksminister Støre etter utsettelsen.

Ifølge islamsk lov kan utroskap i teorien straffes med steining, men lederen av Irans domstoler, ayatolla Mahmoud Hashemi Shahroudi, ga i 2002 ordre om å stoppe bruken av steining som straffemetode i landet.

– Jeg anmoder Iran om å etterleve sitt eget moratorium mot steining, og snarest å gjøre dette om til lov, sier utenriksminister Støre.

– Tragisk

Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, er nedslått over den offisielle bekreftelsen på steiningen.

– Dette er først og fremst tragisk for Keyiani, samtidig stiller det Ebrahimi i overhengende livsfare, sier Egenæs til Dagbladet.no.

Han mener Irans påstand om at steining er avskaffet som straffemetode, nå er tilbakevist en gang for alle.

– Det spesielle ved denne erklæringen er at det er første gang myndighetene innrømmer steining etter «avskaffelsen» i 2002. Vi vet at minst to andre er blitt steinet i samme periode, dermed kan henrettelsen av Keyiani være toppen av et isfjell, frykter Egenæs, som på den annen side roser UDs initiativ til press mot iranske myndigheter.

– Det er veldig bra at UD presser på for å få internasjonale representanter inn i fengselet til Ebrahimi, det er veldig viktig nå, sier generalsekretær John Peder Egenæs, som opplyser at Amnesty International både i Norge og flere andre land har aksjoner gående for å redde den dødsdømte kvinnen.

Det skal, foruten Ebrahimi, for tida sitte minst åtte andre i iranske fengsler som er dømt til døden ved steining.

– Kan steines når som helst

Også den norsk-iranske legen og menneskerettsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam er bekymret for Ebrahimis skjebne.

– Hun sitter i samme by som Keyiani og under samme dommer som eksekverte dommen mot ham, og kan steines når som helst, sier Amiry-Moghaddam til Dagbladet.no.

Han understreker at henrettelsen er helt i tråd med iransk lov og sentrale myndigheters politikk.

– De kan ikke bare skjule seg bak at lokale myndigheter har handlet på egen hånd. Hvis Shahroudi (overhodet for det iranske rettssystemet, journ.anm.) virkelig ville stoppe henrettelsene, ville han gitt instruks om det til den lokale dommeren. Det har ikke skjedd, sier norsk-iraneren, som nå håper Irans sanne ansikt kommer fram.

– De taler med to tunger, fordi de på den ene siden vil kunne følge egen politikk, samtidig som de ikke vil framstå i et dårlig lys. At steiningen av Keyiani ble offentliggjort, skyldes det internasjonale presset rundt denne saken, sier Amiry-Moghaddam, som nå håper det internasjonale samfunnet opprettholder presset.

– Vi håper FN oppretter en egen kommisjon for arbeidet mot steining, sier Mahmood Amiry-Moghaddam til Dagbladet.no.

OPPRØRT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre fordømmer steiningen av Jafar Keyiani på det sterkeste.
FRYKTER FOR EBRAHIMIS LIV: John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, mener Mokarrameh Ebrahimi nå er i «overhengende livsfare».