-HELT UAKSEPTABELT: Angrepet i Libya er helt uakseptabelt, sier Ine Marie Eriksen Søreide (H). Foto: Erlend Aas / Scanpix
-HELT UAKSEPTABELT: Angrepet i Libya er helt uakseptabelt, sier Ine Marie Eriksen Søreide (H). Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Barbarisk

Norske politikere fordømmer angrepet i Libya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Militssoldater stormet i dag det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya, angivelig i protest mot en amerikansk film som framstiller islam som kreft. 

 Norske politikere er sjokkerte og fordømmer nå angrepet som blant annet kostet ambassadør Chris Stevens livet.  

- Det er en helt uakseptabel situasjon, og som vi tar avstand fra på lik linje som myndigheter over hele verden. Dette viser nok en gang hvilken uoversiktlig og vanskelig situasjon det er der borte, sier Ine Eriksen Søreide, Høyre-politiker og leder i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, til Dagbladet.    

- Alvorlig situasjon Angrepet viser hvordan det fort kan gå galt i et veldig uoversiktlig system, påpeker Eriksen Søreide. 

- Dette er en tragisk situasjon for de det rammer, uansett hvem det skulle være, sier hun, og understreker at det er svært alvorlig at libyske myndigheter ikke har klart å beskytte andre lands ambassader — som de har ansvar for etter folkeretten.

Utenrikspolitisk talsmann i FrP, Morten Høglund, sier til Dagbladet at ingenting kan forsvare disse handlingene.  

- Det er barbarisk at man lar sinne og frustrasjon katalyseres i ekstrem vold og drap på mennesker som er helt uskyldige. Dette er vold som myndighetene i Libya må ta et oppgjør med.  

Høglund tror angrepet vil føre til sterk sympati for amerikanere.

Skade Obama i valgkampen - Enkelte lar seg provosere av at ytringsfriheten blir praktisert, og det er veldig trist. Det kan aldri være sånn at det som er skrevet, tegnet eller filmet skal brukes for å drepe mennesker. Ekstreme grupperinger ser etter muligheter til å ramme amerikanske og israelske interesser ved å bruke denne type angrep, sier Høglund.  

Han tror også det vil skade Obama i valgkampen, fordi han gikk ut tidlig og uttrykte sin sympati til opprørerne.  

- Det kan bli en sak i den amerikanske valgkampen, og var nok et feiltrinn av Obama. Dette vil nok bli brukt aktivt av Romney, og vitner om dårlig dømmekraft fra det Hvite hus, sier Høglund til Dagbladet.

Frarådes å reise til Libya Kommunikasjonsrådgiver i UD, Kjetil Elsebutangen, opplyser overfor Dagbladet at de ikke er kjent med at det skal oppholde seg mange nordmenn i Libya.

- Vi bistår ingen konkrete personer, og det er ingen akutte hendelser som involverer nordmenn, sier han.

På Utenriksdepartementets landsider frarådes nordmenn å reise eller oppholde seg i Libya utover det som er strengt nødvendig.

Norske borgere som planlegger å reise til landet anmodes om å ta kontakt med ambassaden i Kairo for oppdatert informasjon og registrering.  

- Alle som har henvendt seg til oss har blitt anbefalt å følge våre offisielle reiseråd, sier Kjetil Elsebutangen til Dagbladet.

I FLAMMER: Demonstranter skal ha angrepet det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya i går. Foto: REUTERS/Esam Al-Fetori
I FLAMMER: Demonstranter skal ha angrepet det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya i går. Foto: REUTERS/Esam Al-Fetori Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer