«Barbarossa»: 60 år siden Hitler gikk mot øst

Nikolaj er blitt 77 år, men han glemmer aldri sin siste skoledag. Akkurat denne dagen, 22. juni 1941, meldte radioen at tyske styrker hadde overfalt hans fedreland Sovjetunionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre måneder senere lå 17-åringen ved fronten og sloss i «Den Store Fedrelandskrigen», som russerne fortsatt kaller annen verdenskrig. Han ble såret to ganger, men overlevde og var med da Den Røde Armé i 1945 rykket inn i Berlin.

For Sovjetunionen endte dramaet som ble innledet sommeren for 60 år siden med seier, men det ble en kostbar triumf. Minst 20 millioner mennesker mistet livet, og enorme verdier ble ødelagt.

Barbarossa

Overfallet på Sovjetunionen gikk under kodenavnet Operasjon Barbarossa, etter den tysk-romerske keiseren og krigsherren Fredrik I (1122 - 90) med tilnavnet Barbarossa, «Rødskjegg». Hitler ønsket å framstå som en moderne Barbarossa og utvide Tysklands makt.

Fra Nordishavet til Svartehavet gikk 100 tyske eller tyskallierte divisjoner til angrep mot øst. Til sammen deltok fem millioner tyskere, finner, ungarere, rumenere og italienere i det voldsomme angrepet.

- Jeg hørte om det på radioen, forteller Nikolaj til NTBs medarbeider i solskinnet på et gatehjørne i Kiev.

Han tror det var utenriksminister Vjatsjeslav Molotov som talte, diktatoren Josef Stalin var det i alle fall ikke - hans røst kunne først høres flere dager senere.

Stalin

KRIGSVETERANENE: Krigsveteranene Antonina Korobova og Boris Enskij snakker med en besøkende på fotoutstillingen til minne om Nazi-Tysklands overfall på Sovjetunionen i Moskva. I dag er det 60 år siden Hitler satte i gang «Operasjon Barbarossa».Foto: AP/SCANPIX
KRIGSVETERANENE: Krigsveteranene Antonina Korobova og Boris Enskij snakker med en besøkende på fotoutstillingen til minne om Nazi-Tysklands overfall på Sovjetunionen i Moskva. I dag er det 60 år siden Hitler satte i gang «Operasjon Barbarossa».Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Senere har det vært hevdet at Stalin ble tatt fullstendig på senga av overfallet, siden Molotov 1939 hadde inngått en ikke-angrepspakt med sin nazi- tyske kollega Joachim Ribbentrop, og at sjokket slo han helt ut, psykisk og fysisk. Andre sier Stalin hadde det så travelt med å organisere forsvaret av Sovjetunionen, at han rett og slett ikke hadde tid til noen radiotale.

Barbarossa-offensiven stanset ikke opp før tyskerne sto ved Volga, med fortropper helt fram ved Tsjimkij, få kilometer fra Moskvas bygrense. Men Den Røde Armé bet seg fast i en industriby på vestbredden av Volga, som i ettertid skulle vise seg å bli Hitlers Waterloo - krigslykken snudde seg definitivt, da tyskerne i februar 1943 måte gi tapt ved Stalingrad.

Tysklands statsminister Gerhard Schröder sier at tyskere så vel som russere har grunn til ettertanke 60 år etter Barbarossa. Alle forsøk på å gjenopplive den rasistiske og voldelige ideologi som lå bak overfallet, må slås ned, heter det i en offisiell erklæring fra Berlin.

(NTB-Wiktor Nummelin)

KRIGSVETERANENE: Krigsveteranene Antonina Korobova og Boris Enskij snakker med en besøkende på fotoutstillingen til minne om Nazi-Tysklands overfall på Sovjetunionen i Moskva. I dag er det 60 år siden Hitler satte i gang «Operasjon Barbarossa».Foto: AP/SCANPIX