Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bård Hoksrud på plass i Tyrkia for å følge valget

Stortingspolitikeren Bård Hoksrud (Frp) sier han ikke har støtt på problemer som valgobservatør i Tyrkia. To andre OSSE-observatører er blitt avvist.

FØLGES: Valglokalene i Tyrkia åpnet søndag morgen. Bård Hoksrud er en av dem som er på plass for å følge valget. Foto: AP / NTB Scanpix
FØLGES: Valglokalene i Tyrkia åpnet søndag morgen. Bård Hoksrud er en av dem som er på plass for å følge valget. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er blitt tatt imot på en positiv måte og får gjort jobben vår, sier Hoksrud, som er en av over 350 observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Tyrkia.

Søndag reiser han fra valglokale til valglokale i et område utenfor storbyen Ankara, men kan ikke gi så mange detaljer før OSSE har lagt fram sin rapport mandag. Han opplyser imidlertid at han ikke har observert noe spesielt.

- Noe av det som har lagt litt demper, er at to av OSSEs parlamentarikere ikke fikk komme hit. Det har OSSE vært veldig kritiske til. Alle land som er med i OSSE, har jo forpliktet seg til å invitere observatører, sier Hoksrud.

En svensk og en tysk observatør ble nektet å reise inn i landet før valget, ifølge tyrkiske myndigheter på grunn av politiske meninger de har gitt uttrykk for. Men Peter Osusky, som leder OSSE-delegasjonen, sier alle observatørene følger strenge retningslinjer uavhengig av deres politiske synspunkter.

På valgdagen kom det også meldinger om at ti utlendinger blir etterforsket, etter at de skal ha gitt seg ut for å være OSSE-observatører i de kurdiskdominerte områdene øst og sørøst i Tyrkia. Ifølge myndighetene var ikke navnene deres å finne på listen over akkrediterte OSSE-observatører, melder AP.

Det er kommet flere meldinger om forsøk på valgjuks i Sanliurfa-provinsen sørøst i Tyrkia, og to personer skal ha blitt skadd i et sammenstøt utenfor et valglokale.