ØL: Bård Hoksrud (frp) vil gjøre det enklere å kjøpe og selge øl på nettet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ØL: Bård Hoksrud (frp) vil gjøre det enklere å kjøpe og selge øl på nettet. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Bård Hoksrud vil løse ølfloke for nettbutikker

Frp's Bård Hoksrud er oppgitt over gamle lover som ikke henger med på samfunnsutviklingen. KrF synes det lukter alkohol-liberalisering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen / Oliver Orskaug):  Nok en gang er Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet på kollisjonskurs. Denne gang dreier det seg om salg av øl, rusbrus og cider gjennom nettbaserte dagligvareforretninger, skriver Finansavisen.

En rekke aktører har startet med slikt salg, men møter utfordringer når de skal distribuere de alkoholholdige varene til kundene sine.En av de ledende på nettsalg av dagligvarer er Kolonial.no.

I dag må nettbutikken ha salgsbevilling for alkohol i hver kommune hvor kundene deres bor. Det holder ikke med en salgsbevilling i den kommunen bedriften ligger i.

Som Finansavisen skrev torsdag, er ordningen svært tungvinn og kostnadskrevende å administrere, både for nettbutikkene, men også det offentlige. I tillegg bruker kommuner ulikt skjønn når de gir sine tillatelser, noe som fører til forskjellige utslag i hvordan varene kan distribueres og utleveres til nettkundene.

Lov i utakt med tiden Loven tillater nettsalg av alkohol, men er tilpasset fysiske dagligvareforretninger.

- At lover som ble laget på 80-tallet vanskeliggjør salg av varer på nett i dag, må vi løse, sier FrP-politiker Bård Hoksrud til avisen.

Han ble i sommer medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget etter å vært statssekretær i regjeringen siden de blåblå kom til makten i 2013. Hoksrud har også arbeidet i dagligvarehandelen i over ett tiår, og roser Kolonial.no for deres entreprenørskap.

- Det er rett og slett for dumt at et gammelt regelverk stikker kjepper i hjulene for noen som ønsker å få til noe. En regelendring vil være å forenkle noe som allerede er tillatt. Det er ikke en liberalisering av alkoholpolitikken, sier Hoksrud, som vil ta saken opp med rette myndigheter for å finne en løsning.

- Jeg tror det skal være mulig å rydde opp her. Saken bør følges opp hos helseministeren, som sammen med departementet og Helsedirektoratet må finne enkle, gode løsninger, sier Hoksrud.

- Forenkling blir liberalisering Kristelig Folkeparti synes dagens ordning er bra nok. De vil ikke endre reglene, selv om dagens ordning betyr merarbeid både for det offentlige og nettbutikkene.

- Vi oppfatter at en forenkling av regelverket lett fører til en liberalisering, noe vi ikke er tilhengere av, sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan i KrF til Finansavisen.

Han mener det ikke holder med en sentral salgsbevilling, men at den må være gitt lokalt i den enkelte kommune hvor kundene bor.

- Endrer vi på det, vil kontrollansvaret som i dag er lagt til kommunene bli uthulet, sier Grøvan.

- Hvordan skal kontrollen foregå? Skal man sjekke budet fra nettbutikken hjemme på dørstokken til kundene?

- Det må bli opp til hver enkelt kommune hvordan de vil organisere sitt kontrollarbeid, sier Grøvan.

God alderskontroll på nett Selv om Kristelig Folkeparti ikke ønsker noen regelendring, innrømmer partiet at det også er fordeler med salg av alkohol gjennom nettbutikker.

- Jeg må være åpen og ærlig på at kontrollfunksjonene av alder som legges til grunn med Bank-ID på nett er det ingenting å si noe på. Nettbutikkene omsetter også på en måte som ikke stimulerer til impulskjøp av alkohol. Det vet vi kan være skadelig, sier Grøvan til Finansavisen.

Alle medlemmene av Stortingets helse- og omsorgskomiteen har mottatt et brev fra Kolonial.no med forslag til hvordan salg av alkoholholdige varer på nett kan forenkles uten at det går ut over tryggheten.

- Vi har fått positive tilbakemeldinger fra noen partier og skal møte flere møte politikere over sommeren og diskutere vårt forslag, sier daglig leder i Kolonial.no, Karl Munthe-Kaas, til Finansavisen.

Flere økonominyheter Lettelser i eiendomsskatten
DNB-kunde fikk endret pensjon uten varsel
Amazon suste forbi Wal-Mart og helt opp til Facebook

ØL: Krfs Hans Fredrik Grøvan vil ikke endre reglene, men innrømmer at det er fordeler med salg av øl gjennom nettbutikker. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ØL: Krfs Hans Fredrik Grøvan vil ikke endre reglene, men innrømmer at det er fordeler med salg av øl gjennom nettbutikker. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer