Bård Vegar Solhjell: - Vil ha evaluering av terroralarmen

Tidligere statsråd Bård Vegar Solhjell vil ha en uavhengig evaluering av hvordan terroralarmen ble håndtert.

EVALUERING: SVs Bård Vegar Solhjell krever en uavhengig evaluering av  terroralarmen i sommer. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
EVALUERING: SVs Bård Vegar Solhjell krever en uavhengig evaluering av terroralarmen i sommer. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs Bård Vegar Solhjell krever en ekstern, uavhengig evaluering av hva som skjedde da det ble slått full terroralarm i Norge i sommer.

- Dette var en av de mest alvorlige trusselsakene Norge har stått i. Det er viktig å lære når det går bra, og ikke bare når det går dårlig, sier Bård Vegar Solhjell til Dagbladet.

- Se myndighetene i kortene -Departementene og de berørte etater vil evaluere seg selv. Men det er viktig at noen ser myndighetene i kortene, og får tilgang til gradert informasjon, slik at vi får en uavhengig evaluering av hva som skjedde og hvordan det ble løst, sier Solhjell.

Samtidig understreker den tidligere statsråden, som i regjeringen Stoltenberg var statsministerens stedfortreder, at han ikke ser for seg at en evalueringskommisjon skal videreformidle offentlig alt de måtte finne.

- Men en uavhengig evaluering vil kunne tegne et bilde av hva som skjedde og hvordan norske myndigheter håndterte terrorsaken, en vurdering som offentligheten kan få tilgang til, sier Solhjell.

- Kvalitetssikre Stortingsrepresentanten legger stor vekt på at det er viktig å kvalitetssikre det som skjedde og hvordan det ble håndtert da terroralarmen gikk i Norge.

- Under Arendals-uka var jeg i en debatt med justisminister Anders Anundsen, og la vekt på de mange ubesvarte spørsmålene vi har etter terroralarmen. Det er viktig med en uavhengig evaluering, slik at vi kan lære av hva som skjedde. En evaluering vil også føre til at vi unngår unødvendige spekulasjoner, sier Solhjell.

- Vil ikke en granskning av de hemmelige tjenestene og justisdepartementets håndtering føre til problemer for PST og E-tjenestens samarbeid med utenlandske tjenester?

- Evalueringen må ikke formidle videre informasjon som kan ramme samarbeidet med andre tjenester, men det er uheldig om etterretningssamarbeid skal hindre oss i å lære av egne feil.

- Stortingen har oppnevnt EOS-utvalget som ser de hemmelige tjenestene i kortene, er ikke det en uavhengig evaluering?

- EOS-utvalgets mandat er å vurdere om de hemmelige tjenestene holder seg til loven. Det er utenfor EOS-utvalgets mandat å foreta en faglig vurdering av hva som skjedde, og hvordan myndighetene håndterte situasjonen, sier Bård Vegar Solhjell.