Bård Vegar tok opp Moland og French: - Fikk ingen løfter

- De gir ingen løfter om løsninger i saken, sier Solhjell etter møter med Kongos finans- og visestatsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell har reist til Kongo, blant annet for ta opp saken til dødsdømte Tjostolv Moland og Joshua French.

I ettermiddag har han møtt og diskutert Kongo-saken med visestatsminister Daniel Mukoko Samba og finansminister Patrice Kitebi - men uten at de kongolesiske ministrene ga noen løfter, opplyser Solhjell til Dagbladet.

- Jeg har nå tatt opp saken med begge to, og viste til at Jens Stoltenberg har sendt et brev om saken til president Kabila, sier ministeren til Dagbladet etter at ettermiddagens møter er ferdige.

- Dette er et humanitært problem, som gjelder to personer som sitter fengslet med dødsdom og en bekymringsfull helsetilstand, sier Solhjell.

Ingen løfter - De kjenner godt til saken. men jeg fikk ingen løfter, annet enn at de uttrykte forståelse for at dette er en viktig sak i forholdet mellom Norge og Kongo. De gir ingen løfter om løsninger i saken eller om hva som nå skal skje videre, opplyser miljøvernministeren.

- Ønsker de at Norge skal bidra for å finne en løsning?

HÅNDHILSTE VARMT: I ettermiddag har Bård Vegar Solhjell møtt og diskutert Kongo-saken med visestatsminister Daniel Mukoko Samba (på bildet) og finansminister Patrice Kitebi. Foto: Tore Bergsaker
HÅNDHILSTE VARMT: I ettermiddag har Bård Vegar Solhjell møtt og diskutert Kongo-saken med visestatsminister Daniel Mukoko Samba (på bildet) og finansminister Patrice Kitebi. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

- Nei, de ba ikke om noen ting, de svarte bare på mine spørsmål, sier Solhjell.

- Det viktigste for oss nå var å ta opp saken og vise til de to nordmennenes situasjon.

- Hvilke spørsmål stilte du finansministeren?

- Jeg tok opp at Norge var bekymret for deres helsetilstand og så ba jeg dem om å svare på det brevet som Stoltenberg har skrevet til Kabila. Jeg viste også til at vi ikke har en utleveringsavtale, og at dette ble tatt opp i brevet til Stoltenberg.

På jungeltur I dag har også Solhjell vært i regnskogen, og på grunn av uvær og kraftig regn ble helikopterturen tilbake til Kinshasa flere timer forsinket. Lørdag møtte Solhjell miljøvernminister Bavon N´Sa Mputu - og tok der opp at Norge siden 2009 har bevilget 213 millioner til Kongo til regnskogformål.

70 millioner er utbetalt til ulike mottakere, og mer penger kan være på vei.

BREDE GLIS: Men Kongos finansminister Patrice Kitebi hadde ingen løfter å komme med. Foto: Erik Aasheim / MD
BREDE GLIS: Men Kongos finansminister Patrice Kitebi hadde ingen løfter å komme med. Foto: Erik Aasheim / MD Vis mer

Dagbladet vet at UD vurderer kongolesiske forhåpninger om store penger som en av de største bremseklossene i arbeidet med å løse saken.

- Jeg tror kongoleserne skjønner at vern av regnskogen og Moland- og French-saken er to forskjellige saker. Men samtidig så vet de nå godt at det sitter to nordmenn, med dødsdommer og en bekymringsfull helsetilstand, i fengsel her. De vet også godt at denne saken vanskeliggjør samarbeidet mellom våre to land, sa Solhjell til Dagbladet på lørdag.


SITTER PÅ PENGESEKKEN: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell møtte Kongos miljøvernminister Baun N´Sa Mputui i Kinshasa på lørdag, og diskuterte både bistandsmidler og Kongo-saken. Bak: politisk rådgiver Audun Garberg. Foto: Tore Bergsaker
SITTER PÅ PENGESEKKEN: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell møtte Kongos miljøvernminister Baun N´Sa Mputui i Kinshasa på lørdag, og diskuterte både bistandsmidler og Kongo-saken. Bak: politisk rådgiver Audun Garberg. Foto: Tore Bergsaker Vis mer