Bare 100 meter fra å gå på grunn: - De var heldige

Det var bare så vidt at ikke cruiseskipet «Viking Sky» gikk på grunn utenfor Møre-kysten lørdag ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var i 15-tida lørdag at politiet i Møre og Romsdal meldte om at cruiseskipet «Viking Sky» hadde fått motorhavari. Skipet sendte ut mayday-melding i 14-tida og drev inn mot land.

Gikk nesten på grunn

Skipet, som stikker seks meter ned i sjøen, var på vei inn mot grunna i Hustadvika utenfor Fræna, der det bare er fem meter dypt.

Skipet slapp ankerkjettingene og håpet var at de skulle feste seg, samtidig som mannskapet jobbet febrilsk med å få i gang igjen motorene.

Til Bergens Tidende sier losoldermann Emil Heggelund at da ankerkjettingene strammet til og skipet stoppet, var det bare 100 meter fra grunnbrottene.

- De var veldig nært grunnene. Det var nok ingen hyggelig opplevelse å være om bord der da, sier Heggelund.

Fredrik Synnes, skipssjef på KV Njord, leder redningsoperasjonen fra sjøen for Hovedredningssentralen. Også han påpeker at cruiseskipet hadde veldig lite å gå på da ankerkjettingene strammet til, og mannskapet også fikk i gang en av skipets motorer.

- De var veldig heldig som kom seg klar av grunnene. Det var ikke mye å gå på, sier Synnes til Dagbladet.

- Vi er veldig glad for at han ikke gikk på grunn.

NÆR GRUNNA: Da ankrene endelig fikk feste, og mannskapet fikk i gang den ene motoren, var cruiseskipet bare 100 meter fra å gå på grunna.
NÆR GRUNNA: Da ankrene endelig fikk feste, og mannskapet fikk i gang den ene motoren, var cruiseskipet bare 100 meter fra å gå på grunna. Vis mer

Etter hvert klarte mannskapet på skipet å manøvrere fartøyet ut på dypere vann, der de også har fått i gang ytterligere to motorer.

Ekstra ille sjø lørdag

Det var 1300 om bord på skipet da det mistet motorkraften utenfor Møre-kysten. Av dem er 915 gjester og 458 mannskap. De fleste av skipets gjester er amerikanske og britiske statsborgere.

Klokka 02.45 opplyser Hovedredningssentralen Sør-Norge til Dagbladet at 229 personer er evakuert fra skipet, men at det tallet endre seg stadig.

- Evakueringen pågår kontinuerlig fordi kapteinen ønsker det. Båten er under god kontroll. Den har stødig kurs og stødig fart, to - tre knop rett mot været. Tre av fire maskiner går stødig og godt. Situasjonen om bord har roa seg en god del sammenliknet med tidligere i dag, sier redningsleder Eirik Walle til Dagbladet.

REDNINGSOPERASJON: Cruiseskipet kom seg etterhvert ut på dypere vann, og evakueringen kunne begynne. Foto: Fredrik Synnes / KV Njord
REDNINGSOPERASJON: Cruiseskipet kom seg etterhvert ut på dypere vann, og evakueringen kunne begynne. Foto: Fredrik Synnes / KV Njord Vis mer

Inne i Hustadvika ligger KS Njord og skipssjef Synnes og ser hvordan ting utvikler seg. De får ikke bidratt med noe, ettersom evakueringen bare foregår via helikopter.

- Det går ikke an å gå opp på sida av skipet i dette været, syer Synnes.

Langs kysten i vest er de vant med heftig vær, men været og sjøen akkurat denne lørdagen var ikke helt vanlig.

- I dag har det vært ekstra ille. Det var veldig krapp sjø. Veldig høy og krapp sjø. Jeg har sett større sjø, men det er den krappeste sjøen jeg har vært borti, sier Synnes, som har 30 års erfaring.

Selv om det har roet seg litt på sjøen, sammenliknet med lørdag ettermiddag og kveld, er det natt til søndag fortsatt en del sjø som gjør redningsarbeidet vanskelig.

Synnes beskriver hele situasjonen som «uvirkelig».

- Heldigvis så er ikke dette hverdagskost, sier Synnes.

Skal slepes til Molde

Walle ved HRS Sør-Norge forteller at to slepeskip ankommer «Viking Sky» i løpet av natta.

- Planen er at når de har fått sleper om bord og været tillater det, så vil de gå inn mot Molde, og søke nødhavn der- Akkurat når det vil skje er uvisst, sier Walle.

Han forteller at skipet i realiteten går for egen maskin på nåværende tidspunkt.

- Men i og med at de er usikre på hvorfor maskineriet stoppa, så våger de ikke gå for egen maskin inn til Molde. De vil ha støtte av to båter, sier Walle.

Walle sier Hovedredningssentralen har skrapet sammen alt som finnes av redningshelikopter for Sør-Norge, og har også bedt om dansk hjelp.

«Forsvaret sender nå et redningshelikopter til Sør-Norge. Det skal støtte med redningstjeneste, så nordmennene kan frigjøre sine egne helikoptre til den aktuelle redningsaksjonen rundt cruisskipet Viking Sky», skriver det danske forsvaret på Twitter tidlig søndag morgen.

Under alle omstendigheter ser redningsoperasjonen ut til å gå bra. Og med tanke på hvor nær cruiseskipet var å gå på grunne, har det gått veldig bra.

- Det ser mye bedre ut enn vi fryktet, konkluderer skipssjefen på KV Njord, Fredrik Synnes.

Ti personer til sykehus

16 personer er sendt til legevakt eller sykehus som følge av cruiseulykken på Hustadvika i Møre og Romsdal. For minst tre av dem var tilstanden alvorlig, skriver NTB.

Det er politiet i Møre og Romsdal som har lagt ut de siste tallene, men disse er ikke blitt oppdatert siden klokka 1.35 natt til søndag. Da var det registrert at til sammen 16 personer var fraktet direkte videre til sykehus eller legevakt fra mottakssenteret er blitt opprettet for evakuerte fra cruiseskipet Viking Sky.

Politiet sier ingenting om alder, kjønn eller tilstand på de 16 personene og vil ikke komme med nye opplysninger før søndag morgen.

Helse Møre og Romsdal opplys te tidligere på natta at fem personer er innlagt på Molde sykehus, og fem er innlagt på sykehuset i Kristiansund, i alt seks kvinner og fire menn, hvorav to menn i 70-årene og én kvinne i 90-årene var alvorlig skadd.

På førstnevnte sykehus er en kvinne i 50-årene, en kvinne i 60-årene og en kvinne i 70-årene innlagt med lettere skader. Også en mann i 70-årene er innlagt, han har moderate skader. Her ble en av de alvorlig skadde mennene i 70-årene innlagt, men han ble fraktet videre til Haukeland universitetssjukehus i Bergen.

På Kristiansund sykehus er en kvinne i 70-årene innlagt med lettere skader, og en mann i 70-årene er innlagt med alvorlige bruddskader. I tillegg er en mann i 50-årene lettere bruddskader og en kvinne i 90-årene er innlagt med alvorlige bruddskader. Kjønn, alder og status på den tiende innlagte pasienten er ikke kjent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer