JEVNT VALG: Statsminister Nuri al-Maliki er rett i hæla på utfordreren Iyad Allawi. Foto: AFP
JEVNT VALG: Statsminister Nuri al-Maliki er rett i hæla på utfordreren Iyad Allawi. Foto: AFPVis mer

Bare 11 000 stemmer skiller statsministeren og CIA-venn i Irak-valget

Det går mot dødt løp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Irakerne venter i spenning på valgresultatet, der det ligger an til dødt løp mellom statsminister Nuri al-Maliki og CIAs gamle venn og allierte Iyad Allawi.

Iraks statlige valgkommisjon (IHEC) kunngjør det endelige resultatet fredag ettermiddag, og mange frykter at landet kan bli kastet ut i en politisk mer uro som følge av det jevne løpet.

Da drøyt 95 prosent av de nærmere 10 millioner stemmene var talt opp, skilte det bare 11 000 stemmer i Allawis favør.

Anklagene om valgfusk hagler, og Iraks statsminister, den konservative sjiamuslimen Nuri al-Maliki, var raskt ute med å kreve ny opptelling da det ble kjent at Iyad Allawis sekulære Iraqiya-koalisjonen ledet.

Koalisjonspartnere

Dersom prognosene stemmer, ender Malikis rettsstatskoalisjon og Iraqiya begge opp med 91 representanter i nasjonalforsamlingen, som teller 325 medlemmer.

I så fall begynner en intens jakt på koalisjonspartnere, der Allawi trolig vil gå på frierferd til den kurdiske valgblokken Kurdistania og sunniarabiske representanter.

Maliki vil forsøke å lokke Iraks øverste islamske råd (ISCI) og Moqtada al-Sadrs bevegelse, som stilte til valg for Den irakiske nasjonalalliansen, tilbake i folden.

Forlot Maliki

De to sjiamuslimske partiene forlot Malikis nåværende koalisjonsregjering, har nære bånd til Iran og regnes som konservative og til dels fundamentalistiske.

Prognosene tyder på at Den irakiske nasjonalalliansen får 68 representanter i nasjonalforsamlingen. Maliki vil dermed ha et forsprang på Allawi ettersom Kurdistania ligger an til 42.

Den største koalisjonsblokken i nasjonalforsamlingen vil få 30 dager på seg til å danne regjering før tilbudet går til den nest største blokken.

Underlig reise
LEDER: Ifølge prognosene har Iyad Allawi fått flest stemmer i det irakiske valget. Foto: AFP
LEDER: Ifølge prognosene har Iyad Allawi fått flest stemmer i det irakiske valget. Foto: AFP Vis mer

Dersom Iyad Allawi skulle lykkes med å erobre regjeringskontorene, kan han se tilbake på en underlig politisk reise.

På 1960- og 70-tallet var han en nær medarbeider av Saddam Hussein og sentral i oppbyggingen av Baath-partiet.

Senere ble han vervet av både britisk og amerikansk etterretning, og med støtte fra sine vestlige venner bygde han opp eksilorganisasjonen INA.

INA rekrutterte avhoppere fra de irakiske sikkerhetsstyrkene og dannet et terror- og sabotasjenettverk inne i Irak.

Sprengt

Saddam Husseins agenter greide å infiltrere dem, og i 1996 ble INA sprengt. Selv om Allawi mistet mye troverdighet i Washington etter fadesen, videreførte CIA samarbeidet med ham i årene som fulgte.

Da Saddam igjen havnet i amerikanernes søkelys, svelget de tilsynelatende rått opplysningene Allawi ga dem om irakiske masseødeleggelsesvåpen.

Selv om slike våpen aldri ble funnet, sørget USA likevel for at Allawi ble utnevnt til midlertidig irakisk statsminister i mai 2004.

Valget året etter ble en stor skuffelse for Allawi. Mange irakere så på ham som en quisling som hadde gått i USAs tjeneste og stemte i stedet på mer Iran-vennlige kandidater.

(NTB)