Bare 13 av 164 narkoselgere sendt ut landet

Men nå vil Storberget sette fart i utrenskningen av kriminelle asylsøkere.

 UT MED DE KRIMINELLE:  Nå vil justisminister Knut Storberget sette fart i utvisningen av asylsøkere som blir tatt for narkoomsetning. Her sammen med politimann Tommy Bruland utenfor Oslo sentralstasjon i sommer.  Rundt Oslo S. foregår det åpenlys narkohandel.  Foto: MORTEN HOLM, SCANPIX.
UT MED DE KRIMINELLE: Nå vil justisminister Knut Storberget sette fart i utvisningen av asylsøkere som blir tatt for narkoomsetning. Her sammen med politimann Tommy Bruland utenfor Oslo sentralstasjon i sommer. Rundt Oslo S. foregår det åpenlys narkohandel. Foto: MORTEN HOLM, SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet sliter med å sende hjem asylsøkere som selger narkotika i Oslo sentrum. Bare 13 av i alt 164 pågrepne i vår er sendt ut av landet.

I slutten av april startet politiet og Utlendingsdirektoratet (UDI) hurtigbehandlingen av sakene til narkotikaselgende asylsøkere og illegale innvandrere.

Men ved utgangen av juni var bare 13 av de i alt 164 pågrepne sendt ut av landet. Justisminister Knut Storberget (Ap) lover å følge opp saken.

- Jeg er ikke fornøyd og vil følge dette tett, sier justisminister Knut Storberget til Aftenposten via sin informasjonsavdeling.


Unge nordafrikanere

Ifølge Uteseksjonen i Oslo er de fleste av asylsøkerne som selger narkotika, unge menn med nordafrikansk bakgrunn.

Informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets utlendingsenhet (PU) opplyser at de nå oppretter en gruppe på seks ansatte som utelukkende skal jobbe med identifisering og klargjøring for hjemtransport av asylsøkerne som opererer som narkotikaselgere.

Politioverbetjent Bjørnar Gilberg ved Grønland politistasjon er glad for at PU skjerper innsatsen og bekrefter at PU har vært den store flaskehalsen.

Gjengangere

Gilberg anslår at det i juli er pågrepet rundt 50-60 kriminelle asylsøkere for narkosalg eller besittelse, mot 86 i juni. Nær halvparten har så alvorlige saker at de varetektsfengsles. Mange får dommen umiddelbart eller i varetektstiden. Men det tar tid å ferdigbehandle en asylsøknad, og derfor er en rekke av selgerne gjengangere.

En av tre illegale

17 av de 164 pågrepne er tatt to eller flere ganger. Flertallet av utlendingene er asylsøkere, men 50 av de 164 er illegale innvandrere.

Assisterende avdelingsdirektør Tone Loge Tveter i UDI forteller at asylsakene til narkoselgerne skal hastebehandles i løpet av fem dager. Hittil har alle fått avslag. Men alle har tre ukers klagefrist for en anke til Utlendingsnemnda.

- Først da får Politiets utlendingsenhet saken og skal finne rett identitet for retur til hjemlandet, sier Tveter til Aftenposten. (NTB).