Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bare 13 er drept

Sier kineserne. Tibetanere mener minst 80 er døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For myndighetene er det et mareritt det som skjer i Kina nå.

Fem måneder før de olympiske leker i Beijing skal avvikles, sprer de anti-kinesiske Tibet-demonstrasjonene seg fra den store Himalaya-regionen i vest til naboprovinsene Gansu, Qinghai og Sichuan.

For første gang har kinesiske myndigheter gitt sin offisielle versjon av hva som skjedde under opptøyene i Lhasa fredag, da demonstranter satte fyr på biler og bygninger og støtte sammen med kinesisk opprørspoliti.

- Bare 13 sivile ble drept, sa guvernør i Tibet Qiangba Puncog på en pressekonferanse i Beijing i dag, ifølge BBC.

- Brukte bare vannkanoner og tåregass

Men de 13 ble ikke skutt og drept, sa Qiangba.

- Jeg vil understreke at vi ikke brukte dødelige våpen. Det vil si at vi åpnet ikke ild mot demonstrantene, sa guvernøren, og understreket at det bare var blitt brukt vannkanoner og tåregass for å få kontroll over de verste demonstrasjonene på 18 år.

Kommunistpartiets øverste representant i Tibet, sa også at kinesiske sikkerhetsstyrker hadde vist «stor tilbakeholdenhet» under demonstrasjonene.

image: - Bare 13 er drept

Eksiltibetanere i Dharamsala, India, sa i går at minst 80 var drept som følge av demonstrasjonene i Lhasa i forrige uke.

Kinesiske myndigheter har gitt demonstrantene frist til midnatt, det vil si klokka 17.00 norsk tid, på å overgi seg. Ellers må de «ta konsekvensene», advarer kinesiske myndigheter.

Lhasas gater har vært patruljert av 200 militære kjøretøyer og opp mot 8000 soldater de siste dagene.

Sprer seg til flere provinser

Mens kinesiske statsmedier forsøker å vie minst mulig oppmerksomhet omkring det som skjer i Tibet, sprer opptøyene seg nå til naboprovinsene.

I den sørlige Sichuan-provinsen skal sju være døde, etter at politiet skal ha løsnet skudd mot tusen demonstrerende munker i Aba, melder organisasjonen International Campaign for Tibet.

Demonstrantene kastet bensinbomber og satte fyr på politistasjon, to politibiler og et marked, forteller to tibetanske kilder til den Hongkong-baserte avisa South China Morning Post.

- De har kjørt gjennom her hele natta. De forfølger oss, sier en av tibetanerne til avisa.

En annen innbygger gir denne situasjonsbeskrivelsen:

- Det er kaos der ute.  Jeg er redd for å forlate hjemmet mitt, sier innbyggeren til The Guardian.

En politimann sier til nyhetsbyrået Reuters at tilstandene er helt ville.

I Machu i Gansu-provinsen, marsjerte 300-400 demonstranter gjennom gatene og ropte slagord og bar bilder av Tibets åndelige leder Dalai Lama. Demonstrantene knuste også vinduer og dører, og satte fyr på kinesiske butikker, melder organisasjonen Free Tibet Campaign.

De anslår dødstallene nå til å være oppe i 100.

Den London-baserte organisasjonen forteller også at 100 studenter i provinshovedstaden Lanzhou gjennomførte en sitte inne-aksjon på Northwest Minority University.

Studentaksjonen skapte frykt for en gjentakelse av det som skjedde på Den himmelske freds plass i 1989.

Flere frykter nå at dersom demonstrasjonene fortsetter, vil myndighetene ta i bruk svært hardhendte metoder for å få slutt på opptøyene.

Kulturelt folkemord

Tibets åndelige leder, Dalai Lama, kalte i går kinesernes framferd for et kulturelt folkemord.

Tibet ble innlemmet i Folkerepublikken Kina i 1950, men tibetanerne, som er et eget folkeslag med eget språk, identitet og med sitt sterke buddhistiske innslag sverger lojalitet til Dalai Lama.

Dalai Lama har levd i eksil siden han flyktet i 1959.

Urolighetene nå har sitt utspring i markeringen av 49-årsdagen for opprøret i 1959.

<B>«FOLKETS KRIG»:</B> Dette bildet er hentet fra den kinesiske statskanalen CCTV og viser en gutt som blir tatt med makt i gatene av Tibets hovedstad Lhasa. Tibets kinesiske myndigheter har erklært «Folkets krig» mot de som støtter Dalai Lama.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media