Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare 13 prosent har tro på budsjettet til Erna og Siv

Fersk måling.

FÅR DÅRLIG RESPONS: De fire samarbeidsspartiene ble enige om et budsjett for 2015. Dagbladets målinger viser at entusiasmen er liten rundt planene. Her møter statsminister Erna Solberg pressen i Statsministerboligen fredag. Foto: Christian Roth Christensen
FÅR DÅRLIG RESPONS: De fire samarbeidsspartiene ble enige om et budsjett for 2015. Dagbladets målinger viser at entusiasmen er liten rundt planene. Her møter statsminister Erna Solberg pressen i Statsministerboligen fredag. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg og Siv Jensen kunne smile over borgerlig budsjettforlik. Men folket er langtfra begeistret.
Etter at de borgerlige ble budsjettenige grytidlig fredag morgen kunne tre beinharde uker krones med et statsbudsjett for 2015.

Mer apati Men Dagbladets ferske Ipsos MMI-måling som er tatt opp i løpet av fredag ettermiddag og kveld viser at folk ikke er entusiastiske til regjeringens forlik med samarbeidspartiene Venstre og KrF.
Av de spurte sier 13 prosent at de tror folk flest vil få det bedre med det nye statsbudsjettet. 33 prosent mener de får det verre. Mens 45 prosent ikke tror på noen endring.

Paradoks En tilsvarende Ipsos-måling i oktober — etter at Høyre og Frps budsjettforslag var lagt fram — viste at 22 prosent var fornøyde, mens 46 prosent mente at regjeringen tok landet i gal retning. Med andre ord er både færre fornøyde og færre misfornøyde med det endelige budsjettet. Den store økningen er blant dem som ikke tror på noen endring.

- Jeg tror det er mange skuffede Fremskrittsparti-velgere der, sier professor i sammenliknende politikk, Frank Aarebrot ved Universitet i Bergen til Dagbladet.
Aarebrot peker på at flere velgere var fornøyde med regjeringens opprinnelige budsjettforslag enn det endelige budsjettforliket.
-    Det tyder på at folk ville ha regjeringsskifte, men de ville ikke ha politikken. Det er ingen entusiasme rundt dette, men folk aksepterer det mer nå. Både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre kan finne positive ting her, sier Aarebrot.    

Dagbladet presenterte også sitt ferske partibarometer fredag. Det ble tatt opp av Ipsos MMI i budsjettinnspurten - mellom 17. og 20. november. Det viser at Høyre går tilbake 2,9 prosentpoeng, til 23 prosent.

Så lavt har ikke regjeringspartiet ligget siden i mai 2010, med unntak av august-målingen i kjølvannet av terrorangrepet 22. juli 2011.

Og hva verre er: Den største velgerflukten går til Arbeiderpartiet. Omlag 12,8 prosent av dem som sikret Høyre regjeringsmakt ved valget i 2013, oppgir nå at de ville stemt på Ap.

- Dette er det bildet vi ser på meningsmålingene nå, og jeg argumenterer ikke mot at det er et reelt bilde akkurat nå. Jeg tror at det er en viss kostnad ved å sikre at det ikke blir større problemer framover. Vi vet at omstillingsbehovene er ganske store framover, særlig fordi oljeimpulsen kommer til å være mindre enn i årene framover. Og så mener jeg at det har vært mye diskusjon om konfliktsakene, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

Ikke siden Bondevik I. Ap henter velgere fra samtlige partier, og oppnår 41,4 prosent. Det er hele 16 år siden Ap sist hadde en tilsvarende oppslutning i befolkningen - partiet fikk 44,6 prosent i september 1998. På den tida ledet daværende KrF-leder Kjell Magne Bondevik sin første regjering

Bare 13 prosent har tro på budsjettet til Erna og Siv

I tredje etasje på Stortinget, på sekretariatsleder Hans Kristian Amundsens kontor vegg-i-vegg med statsrådssalen der budsjettforhandlingene har pågått de siste 17 dagene, møter Dagbladet en Ap-leder stinn av selvtillit på partiets vegne.

- Dette er en ny måling som bekrefter et bilde vi har sett de siste ukene. Ap på et høyt nivå, og fall for regjeringspartiene, sier Jonas Gahr Støre.

Tross en svak framgang ligger Høyres regjeringspartner Frp på 13 prosent - 3,3 prosentpoeng bak valgresultatet fra september 2013.

Bare 13 prosent har tro på budsjettet til Erna og Siv
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling