Bare 15 ulver igjen

Jubelmelding til sauebønder og ulvehatere: Myndighetenes bestrebelser på å begrense ulvestammen gir resultater. Ikke mer enn tre valpekull er ventet på norsk side i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av det siste året er ulvestammen halvert. I dag fins det ikke flere enn 15 ulver i Norge.

De to flokkene man med stor sikkerhet kan si har fått valper i år, er den såkalte Kongsvinger-flokken samt ulvefamilien i traktene Våler/Skiptvet i Østfold. Sannsynlig er det også at det såkalte Gråfjellparet har valper for første gang. Dette paret vil trolig bli skutt i løpet av sommeren da det hovedsakelig oppholder seg i Rendalen. Her er det gitt fire betingede fellingstillatelser denne beitesesongen. Straks det oppstår skader på sau, kan kommunen på eget initiativ beslutte ulvejakt.

Bare 15 igjen

Vår fremste ulveekspert Petter Wabakken holder det åpent hvorvidt det kan ha vært en yngling i den såkalte Koppangsflokken, der hannen ble skutt sist sommer. Men denne flokkens status er ennå meget usikker.

Ni ulver ble skutt i Østerdalen under jakta før påske da Atndals-flokken og Imsdals-paret ble utradert. Ytterligere tre ulver er avlivet i samme distrikt i samme tidsrom.

Tidligere det siste året er minst to ulver påkjørt og drept av tog og bil, mens en ble skutt av statens jaktlag ved en feiltakelse.

Kan felle sju

Medregnet de fire grenseflokkene, to på svensk side av Finnskogen - den nevnte ved Kongsvinger samt Aremark-flokken - er det totalt et 30-tall ulver som har en viss tilknytning til Norge. Ikke mer enn 15 dyr har fast tilhold her i landet.

Det betyr at stammen på norsk side er mer enn halvert i løpet av det siste året.

Forbeholdt at skader oppstår, har Direktoratet for naturforvaltning gitt fellingstillatelser på sju ulver i sommer, fire av dem i Rendalen.

Det som fortoner seg som den reneste jubelmelding til ulvemotstandere foran beitesesongen, ryster miljøbevegelsen:

- Ulveforvaltningen styres av hysteri, og panikken har grepet forvaltningen, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge til Dagbladet. Sammen med Foreningen Våre Rovdyr, Norges Naturvernforbund og deres søsterforeninger i Sverige, sender de nå en formell protest til Miljøverndepartementet.