GODE PROGNOSER: Resultater av brystkreftbehandlingen ved sykehuset i Stavanger viste at bare 1,36 prosent av kvinnene fikk tilbakefall. Foto: NINA HANSEN
GODE PROGNOSER: Resultater av brystkreftbehandlingen ved sykehuset i Stavanger viste at bare 1,36 prosent av kvinnene fikk tilbakefall. Foto: NINA HANSENVis mer

Bare 3 av 222 kvinner fikk tilbakefall av brystkreft

Oppløftende tall fra Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare 3 av 222 kvinner med brystkreft har fått tilbakefall etter å ha blitt behandlet med strålebehandling og brystbevarende kirurgi ved Stavanger universitetssjukehus.

Kreftavdelingen ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) har lagt fram forskningsdata som vekker internasjonal oppsikt, skriver Stavanger Aftenblad.

Avdelingen har hatt kontakt med 222 kvinner som tidligere er blitt behandlet med brystbevarende kirurgi etterfulgt av stråling ved stråleterapiavdelingen i Stavanger.

Bare tre av kvinnene, eller 1,36 prosent, har i oppfølgingsperioden på åtte år fått tilbakefall.

Til sammenligning viser en sammenstilling av en rekke internasjonale kreftstudier av tidlig behandling av brystkreft en tilbakefallsprosent på 7 prosent etter fem år og 10 prosent etter ti år.

Seksjonsoverlege Ingvil Mjaaland forklarer de gode resultatene med at sykehuset i Stavanger har et unikt og fast samarbeid mellom flere faggrupper innen kirurgi, patologi og radiologi, samt at kreftavdelingen tidlig fikk en CT-skanner.

(NTB)