Bare 5 000 igjen. Professor: - Men IS forsvinner ikke

Dramatiske bilder viser voldsom offensiv, men IS dør ikke, spår Midtøsten-ekspert.

KJEMPER MOT IS: Syrias Demokratiske Styrker (SDF) fordriver vekk de siste IS-krigerne som har forskanset seg i landsbyen Baghouz, øst i Syria. Video: Amaq News/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En voldsom offensiv mandag og tirsdag fra de kurdisk-ledede og USA-støttede SDF-styrkene (Syrian Demokratic Forces) etterlater seg bilder av røyk over den siste kjente og nå ødelagte teltleiren på de siste kvadratmetrene av drømmen om det islamske kalifatet.

Det er et spørsmål om tid når aller siste fysiske IS-base faller, restene av landsbyen Baghouz ved grenseelva Eufrat mellom Syria og Irak.

DEN SISTE TELTLEIREN: De siste familiemedlemene til IS-soldater rømmer etter luftangrepet mot landsbyen Baghouz mandag. Foto: Giuseppe Cacace, AFP/NTB Scanpix.
DEN SISTE TELTLEIREN: De siste familiemedlemene til IS-soldater rømmer etter luftangrepet mot landsbyen Baghouz mandag. Foto: Giuseppe Cacace, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Over 60 000 menn, kvinner og barn, de fleste sivile, har kommet ut fra Baghouz siden SDF innledet den siste offensiven i januar. Nå er det rundt 5 000 igjen, opplyste, SDF-talsmann Kino Gabriel søndag, ifølge NTB.

Det var før fly- og bakkeangrep mandag og tirsdag. Teltområdet er tømt og beleiret.

En gruppe gjenværende IS-soldater, ikke nevnt i antall, er nå tvunget til å gjemme seg under bakken. Alternativet er en smal, åpen stripe mellom landsbyen og elva.

- SDF har nå kontroll over campingområdet til Daesh (IS) i Baghouz. Dette er ingen seierserklæring, men en markant framgang i kampen mot Daesh (IS), skrev SDFs pressesjef Mustafa Ali på twitter tirsdag ettermiddag.

Tidligere tirsdag meldte han, ifølge dansk TV 2, at hundrevis av syke familiemedlemmer og mange IS-soldater er tatt til fange og overført til militærsykehus i nærheten.

Rømte fra familie

Angrepene mot siste rest av IS-leiren skal ha vært så voldsomme at krigere har forsøkt å komme seg vekk uten eiendeler og familie.

RØMMER FRA FLAMMENE: IS-krigere rømmer fra flammene etter luftangrep mot landsbyen Baghouz. Foto: GIUSEPPE CACACE, AFP/NTB Scanpix.)
RØMMER FRA FLAMMENE: IS-krigere rømmer fra flammene etter luftangrep mot landsbyen Baghouz. Foto: GIUSEPPE CACACE, AFP/NTB Scanpix.) Vis mer

- Fienden bruker stadig sivile som skjold og kler seg ut i kvinneklær for å flykte eller skjule selvmordsvester, skriver korrespondent Jeff Seldin i den offentlige amerikanske radiostasjonen Voice of America på twitter.

Hva sier ekspertene nå om endelig punktum for IS i det som skulle bli kalifatet ?

For to og et halvt år siden sa Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Bergen, Knut S. Vikør, dette til ABC Nyheter - da IS fortsatt holdt stand i en by som Mosul:

- Det vil uansett bli en evig kamp mot IS. De vil overleve og tilpasse seg som Al-qaida. Selv om de tapter territorium vil de skaffe seg avdelinger i andre land.

- IS forsvinner ikke

Og nå:

- IS forsvinner ikke. De trenger tid på å reorganisere seg. De vil trolig fortsette den gamle måten å slåss på, i aksjoner og kanskje i større grad i samarbeid med andre enn før, sier professor Knut S. Vikør til Dagbladet.

- IS FORSVINNER IKKE: Professor Knut S. Vikør. Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix.
- IS FORSVINNER IKKE: Professor Knut S. Vikør. Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix. Vis mer

Han regner med at SDF-styrkene ikke har forhastet seg med å knuse den siste bastionen i Baghouz for å spare flest mulig egne liv.

De offsielle tallene fra helgen var at 1 306 IS-krigere har blitt drept siden militæroffensiven startet 9. januar. Samtidig er 82 SDF-krigere drept og 61 såret.

En leir ved al-Hol i nordøst i Syria har nå nærmere 70 000 IS-fanger og ISA-flyktninger, hvorav 90 prosent er kvinner og barn.

FRAKTES BORT: Lastebilkolonner frakter ut IS-krigere og sivile tirsdag fra siste skanse i landsbyen Baghouz. Foto: GIUSEPPE CACACE, AFP/NTB Scanpix.)
FRAKTES BORT: Lastebilkolonner frakter ut IS-krigere og sivile tirsdag fra siste skanse i landsbyen Baghouz. Foto: GIUSEPPE CACACE, AFP/NTB Scanpix.) Vis mer

Sammen med Al-qaida ?

Professor Vikør tør ikke anslå hvor mange IS-krigere som er tilbake på syrisk territorium når kampen mot kalifatet er offisielt slutt, kanskje «noen få tusen».

Men han peker på at IS har markert seg både i Nigeria og Afghanistan mens kampen om kalifatet har kommet stadig nærmere slutten.

- Det var i Afghanistan det startet, og der opererer IS selvstendig fra Al-qaida og Taliban. Det har vært IS' mantra hele veien å opptre uavhengig. Men framover er det ikke usannsynlig at de vil komme i mer samspill med Al-qaida, spår professor Knut S. Vikør.

- Ikke Kurdistan

- Hva skjer med kurderne nå som de har hjulpet Syria og Tyrkia med IS-problemet - blir de neste hatobjekter eller får de sitt eget Kurdistan som egen stat ?

- Nei, de tror nok ikke selv heller at de får sin egen stat, men forventer mer selvstyre i Syria. USAs tilbaketrekking eller fortsatte tilstedeværelse vil bety mye. President Donald Trump sa først at USA skulle ut så snart IS var beseiret. I det siste har det vært tegn til at amerikanske styrker blir i området lenger for å ha kontroll på at Syria og Iran ikke knytter enda tettere allianse.

Fakta om norske statsborgere i Syria og Irak

Pr. begynnelsen av mars 2019 er det omkring 30 norske statsborgere igjen i krigsområdene, men noen av dem kan være døde. Tallet omfatter også omkring 10 kvinner.

* I tillegg er det omkring 40 barn med tilknytning til Norge, men tallet er uavklart, og noen kan være døde. De fleste er født i området, mens noen få reiste trolig ned som små barn. Det betyr at de eldste av dem som er født i krigssonen, er 6–7 år.

* Totalt har omkring 100 personer med tilknytning til Norge reist til IS-områdene i Syria og Irak etter 2012.

* 40 personer har forlatt krigssonen igjen. Noen er tilbake i Norge, mens andre oppholder seg i andre land. De fleste av dem som har returnert til Norge, er fengslet i dag.

* 30 personer er bekreftet døde.

(Kilde: PST)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer