Bare AKP sier nei

Alle stortingspartiene ønsker forskere velkommen til sine arkiver for å grave i partienes historie. Partiet AKP vil derimot ikke åpne sine arkiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Partiet er alene om å ville skjule sin fortid.

Det var professor Bernt Hagtvet som i en artikkel i Dagbladet tok et generaloppgjør med det revolusjonære partiet. Han tok blant annet til orde for at partiet bør åpne sine arkiver for forskere, slik at offentligheten kan få innsyn i partiet som på 1970- og 80-tallet i fullt alvor ville lage revolusjon i Norge.

Annerledespartiet

Hagtvet mener det norske maoistpartiet var mer ytterliggående enn sine europeiske søsterpartier, og at medlemmer blant annet ble forberedt på at de kunne komme i en situasjon der de måtte velge å ta livet av sine egne foreldre. Det er blant annet for å få svar på slike spørsmål AKPs arkiv er viktig.

Men AKPs leder Jorun Gulbrandsen vendte tommelen ned og sa at partiet ikke ville gi fra seg protokoller fra møter i partiledelsen. Hun sa til Dagbladet tidligere i uka at hun generelt var åpen for å avlevere materiale til Arbeiderbevegelsens arkiv, blant annet interne medlemsblader, men altså ikke protokoller fra ledelsens møter.

Her er AKP definitivt et annerledesparti.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer