Bare Albania og Kroatia blir NATO-medlemmer

Frankrike lover flere soldater til Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag blir NATO utvidet fra 26 til 28 medlemsland. Albania og Kroatia slipper gjennom nåløyet i det som tidligere ble betegnet som den vestlige forsvarsunionen.

Fem land har søkt, men Makedonia, Ukraina og Georgia slipper ikke en gang inn hageporten når tidenes største toppmøte i NATO i dag setter seg til møtebordet i ex-president Nicolae Ceausescus gedigne parlamentspalass i Bucuresti.

Den kalde skulderen til de tidligere Sovjet-republikkene Ukraina og Georgia har både interne og storpolitiske forklaringer, mens avvisningen av vesle Makedonia med to millioner innbyggere skyldes en bitter navnestrid på Balkan.

Det er nok at ett medlemsland setter ned foten. Og det har Hellas allerede gjort. En gresk regjering eller nasjonalforsamling vil aldri godkjenne et land som bruker samme navn som deres egen provins Makedonia.

FN har anerkjent Norges kommende motstander i VM-kvalifiseringen i fotball  i fotball som FYROM (Former Yugoslavian Republic of Macedonia).

USAs president George W. Bush har lagt mye prestisje i å innlemme Ukraina og Georgia i NATO på sitt siste toppmøte i forsvarsalliansen. Etter en svipptur innom Ukraina før toppmøtet, fikk han svingdøra i mot seg allerede på flyplassen i Bucuresti i går.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer