Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare Albania og Kroatia blir NATO-medlemmer

Frankrike lover flere soldater til Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag blir NATO utvidet fra 26 til 28 medlemsland. Albania og Kroatia slipper gjennom nåløyet i det som tidligere ble betegnet som den vestlige forsvarsunionen.

Fem land har søkt, men Makedonia, Ukraina og Georgia slipper ikke en gang inn hageporten når tidenes største toppmøte i NATO i dag setter seg til møtebordet i ex-president Nicolae Ceausescus gedigne parlamentspalass i Bucuresti.

Den kalde skulderen til de tidligere Sovjet-republikkene Ukraina og Georgia har både interne og storpolitiske forklaringer, mens avvisningen av vesle Makedonia med to millioner innbyggere skyldes en bitter navnestrid på Balkan.

Det er nok at ett medlemsland setter ned foten. Og det har Hellas allerede gjort. En gresk regjering eller nasjonalforsamling vil aldri godkjenne et land som bruker samme navn som deres egen provins Makedonia.

FN har anerkjent Norges kommende motstander i VM-kvalifiseringen i fotball  i fotball som FYROM (Former Yugoslavian Republic of Macedonia).

USAs president George W. Bush har lagt mye prestisje i å innlemme Ukraina og Georgia i NATO på sitt siste toppmøte i forsvarsalliansen. Etter en svipptur innom Ukraina før toppmøtet, fikk han svingdøra i mot seg allerede på flyplassen i Bucuresti i går.

Da hadde allerede to av USA-presidentens nærmeste allierte i Europa - Storbritannia og Tyskland - gitt beskjed om at det ikke er aktuelt å innlemme de to gamle Sovjet-republikkene nå.

God dag for Putin

 ARVEN ETTER CEAUSESCU:  NATO-toppmøtet holdes i parlamentspalasset - påbegynt av ex-president Nicolae Ceausescu i 1984 og regnet som verdens nest største bygning etter Pentagon. Her fra den 100 meter lange lobbyen mens NATO-ledere og statsmenn installerte seg i går. Bygnignen er 240 ganger 270 meter stor og har 1.100 rom. Foto: AFP/Scanpix/Eric Feferberg.
ARVEN ETTER CEAUSESCU: NATO-toppmøtet holdes i parlamentspalasset - påbegynt av ex-president Nicolae Ceausescu i 1984 og regnet som verdens nest største bygning etter Pentagon. Her fra den 100 meter lange lobbyen mens NATO-ledere og statsmenn installerte seg i går. Bygnignen er 240 ganger 270 meter stor og har 1.100 rom. Foto: AFP/Scanpix/Eric Feferberg. Vis mer

Tysklands forbundskansler Angela Merkel målførte argumentene som skapte en god dag på jobben for Russlands president Vladimir Putin.

- Vi skal hjelpe Ukraina og Georgia med forberedelser til å bli NATO-medlemmer. Men det er ikke aktuelt nå som bare 30 prosent av befolkningen er for et medlemsskap og landene ikke har full kontroll over eget territorium på grunn av russiske utbrytergrupper, sa Merkel.

Ja til Afghanistan

Oppbyggingen av NATO-styrkene i Afghanistan ser derimot ut til å gå i retning av president Bush\' planer.

Canada har truet med å trekke ut sine styrke fra risikoområdene i sør hvis det ikke kommer støttetropper fra andre NATO-land.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy la  i går fram løfter om mellom 700 og 1.000 nye franske soldater - i øst.

Det Hvite Hus i Washington fulgte raskt opp med å love 3.500 nye marinesoldater. Det er  300 flere enn USA tidligere har lovet å øke NATO-styrken med.

USA fyller allerede med 14.000 av den samlede NATO-styrken på 47.000 soldater i Afghanistan. I tillegg er 13.000 amerikanere stasjonert under eget flagg.

 SJARMOFFENSIV:  President George W. Bush innleden ankomsten til NATO-toppmøtet med en klem til Jeannine de Hoop, kona til til NATOs generalsekretær Jaap de Hoop (til venstre. Men Bush får ikke full uttelling for sin sjarmoffensiv. Foto: Jim Watson, AFP/Scanpix.
SJARMOFFENSIV: President George W. Bush innleden ankomsten til NATO-toppmøtet med en klem til Jeannine de Hoop, kona til til NATOs generalsekretær Jaap de Hoop (til venstre. Men Bush får ikke full uttelling for sin sjarmoffensiv. Foto: Jim Watson, AFP/Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media