Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare Ap og Frp godtar oljesandprosjekt

Alle andre partier vil stanse StatoilHydro i Canada.

OLJESAND: Miljøbevegelsen mener oljesandutvinning er verdens skitneste energi. Foto: AFP PHOTO/David BOILY
OLJESAND: Miljøbevegelsen mener oljesandutvinning er verdens skitneste energi. Foto: AFP PHOTO/David BOILY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle stortingspartiene unntatt Ap og Frp ønsker å sette en stopper for StatoilHydros planer for utvinning av oljesand i Canada.

Statsminister Jens Stoltenberg mener at StatoilHydros framtidige utslipp av CO2 i Canada ikke er Norges ansvar.

- Hele klimaregimet er basert på at hvert land er ansvarlig for og må ta tak i sine egne utslipp. Utslipp i Canada er Canadas ansvar, sier han til Aftenposten.

Fremskrittspartiets miljøtalsmann Ketil Solvik-Olsen er helt enig med Stoltenberg og sier at Canada må få bestemme selv om de mener at oljesand er viktig for dem.

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) sier at de enorme utslippene som kan bli et resultat av det norske selskapets virksomhet, er helt uakseptabelt.

Han sier SV har foreslått strengere retningslinjer for selskaper staten er eier i, som ville tvinge StatoilHydro til å trekke seg fra oljesandutviklingen. Retningslinjene blir et krav SV framsetter under Soria Moria II-forhandlinger.

Også Høyre er imot prosjektet. Energitalsmann Ivar Kristiansen mener prosjektet vitner om dobbeltmoral og at det går på tvers av alt norsk miljøpolitikk står for, og at Høyre i regjering derfor vil stanse det.

StatoilHydro kjøpte seg inn i oljesandområdet i Canada i 2007 og planlegger nå ny teknologi som vil gi mindre utslipp enn metodene som nå brukes.

Likevel vil utslippene tilsvare utslippene til hele Norges bilpark dersom alle StatoilHydros utbyggingsplaner gjennomføres.

Canada har selv varslet at de ikke vil forsøke å oppfylle sine Kyoto-forpliktelser. I dag slipper landet ut 26 prosent mer CO2 enn i 1990, det vil si 30 prosent mer enn landets Kyoto-forpliktelse. (NTB)

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling